GABELA PO VODOM

Neretva se izlila uz granicu s BiH

04.04.2013 u 13:46

Bionic
Reading

Više obiteljskih kuća u bosanskohercegovačkom mjestu Gabela Polje kod granice s Hrvatskom u vodenom je okruženju, a zbog plavljenja Neretve zatvorena je prometnica koja vodi prema graničnom prijelazu kod Metkovića, objavila je u četvrtak vlada Hercegovačko-neretvanske županije

Više obiteljskih kuća u mjestu Gabela Polju okruženo je vodom, a poplavljene su podrumske prostorije kao i velika površina poljoprivrednog zemljišta i plastenika u čapljinskoj općini, rekao je glasnogovornik vlade Hercegovačko-neretvanske županije Pero Pavlović Ćiro za medije u Mostaru.

Dodao je da službe Civilne zaštite u Čapljini pokušavaju osposobiti zatvorenu cestu za promet, a vlasti u međuvremenu preporučuju korištenje drugih cesta i graničnih prijelaza.

Pavlović je opovrgnuo navode o vodenom valu rijeka Rame i Neretve koji će ugroziti naselja u donjem toku Neretve. Takvu je mogućnost kasno u srijedu nagovijestila Federalna uprava Civilne zaštite.

'Iako je jučer iz Federalne uprave za civilnu zaštitu zatraženo da se vrlo ozbiljno upozori o dolasku vodenog vala iz HE Rama, na toj hidroelektrani se nije dogodilo ništa neuobičajeno u odnosu na protekle dane. Čak ukoliko bi se pustilo malo više vode u korito Neretve, prema svim parametrima Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede Herceg-Bosne, eventualni novi dotok ne bi ugrozio niti povećao vodostaj u Mostaru i južno', rekao je Pavlović.

Dodao je da nema razloga za paniku i da se stanje danas dodatno popravlja. U međuvremenu je i Hidroelektrana Čapljina prekinula s radom kako bi se smanjio dotok vode u rijeku Neretvu.