UPOZORENJE KUPAČIMA

Neretva puna opasnih fekalnih bakterija

08.07.2013 u 20:38

Bionic
Reading

Rijeka Neretva u južnom dijelu toka, na području Mostara, opasno je onečišćena bakterijama pa se ne preporučuje kupanje u njoj, objavio je sarajevski Dnevni avaz, prenoseći nalaze Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije

Posljednje analize koje su proveli stručnjaci tog zavoda pokazale su da je u Neretvi zabilježena veoma visoka koncentracija bakterija poput escherichie coli, enterococusa faecali i serratia. Te bakterije mogu izazvati teške bolesti, primjerice sepsu, meningitis te infekcije gastrointestinalnog i urogenitalnog trakta. Koncentracija opasnih bakterija zabilježena je količinama većim od 20 tisuća kolonija u litri vode, što znači automatsku zabranu kupanja.

Zavod za javno zdravstvo HNK najavio je da će zbog ovakvog stanja, u suradnji s mjerodavnim tijelima u Hrvatskoj, provesti posebnu analizu ispravnosti vode u Neretvi kako bi se utvrdio točan stupanj onečišćenja u cijelom toku.

Procjenjuje se da je pojačano onečišćenje Neretve posebno izraženo na području Mostara, gdje nema prečistača otpadnih voda pa se u rijeku izlijevaju otpadne tvari i fekalije.

'Nema kupališta pa ne ispitujemo kakvoću vode'

Dubrovačko-neretvanski Županijski zavod za javno zdravstvo ne ispituje kakvoću vode u rijeci Neretvi jer nema označenih kupališta, objavio je taj zavod nakon što je Dnevni avaz objavio da je Neretva u južnom dijelu toka onečišćena bakterijama, zbog čega se ne preporučuje kupanje.

Županijski zavod za javno zdravstvo poručuje kako se 'vrlo često zna dogoditi da kakvoća vode varira zbog raznih utjecaja u rijeci Neretvi'.

Zavod redovito obavlja ispitivanja kakvoće mora na ušću Neretve u Pločama te u Opuzenu, a po posljednjim ispitivanjima, provedenima od 3. do 10. lipnja, nije bilo nikakve onečišćenosti. Budući da na Neretvi nema označenih kupališta, Županijski zavod ne ispituje kakvoću vode u toj rijeci.