JAKOVINA BRANI SVOJ ZAKON

Neobrađeno čak 71 posto državnog poljoprivrednog zemljišta!

Tihomir Jakovina

Tihomir Jakovina

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, stavljene na javni uvid, uznemirile su duhove u Slavoniji i Baranji. Glas Slavonije je od Tihomira Jakovine, ministra poljoprivrede, zatražio da u nekoliko teza 'obrani' predložene izmjene zakona. Osnovni je prigovor nezadovoljnika da će novi zakon pogodovati velikima, ali i što planirana sredstva uskraćuje jedinicama lokalne samouprave. Ministar poljoprivrede je, između ostalog, nezadovoljnike suočio s dvije bolne istine hrvatske poljoprivrede. Naime, od 890 tisuća slobodnog državnog poljoprivrednog zemljišta, u funkciju je stavljeno samo 260 tisuća hektara. Puno poraznija je činjenica da je samo šest hrvatskih poljoprivrednih proizvoda dostatno za domaće potrebe, dok sve ostalo uvozimo

'Ja bih više volio da su načelnici, gradonačelnici i župani što više zemljišta stavili u funkciju. Podsjetit ću, od 890 tisuća slobodnog državnog poljoprivrednog zemljišta, prema postojećem zakonu, u funkciju je stavljeno samo 260 tisuća hektara. I to je poražavajući podatak. Naši poljoprivrednici koji naprosto vape za zemljištem nisu mogli doći u situaciju da ga dobiju. Prijedlog novog zakona, a u Vladinu će saborsku proceduru ići nakon godišnjih odmora, odnosno početkom rujna, predvidio je raspodjelu financijskih sredstva tako da 50 posto ide jedinicama lokalne samouprave, a 50 posto Agenciji za poljoprivredno zemljište. Agencija će biti ta koja će odrađivati najveći dio posla, što ne znači da će jedinice lokalne samouprave biti potpuno amnestirane od bilo kakvog posla u postupku raspolaganja zemljištem. Ali svakako se to neće događati na način kako je bilo do sada', istaknuo ministar Jakovina za Glas Slavonije

Prigovor je i da ćete pogodovati velikim proizvođačima.

Trebamo li se zabrinjavati zbog za jesen najavljenog poskupljenja hrane?

Svjetsko tržište hrane je stabilno i dobro, ali varira s cijenama s obzirom na ponudu i potražnju. No utjecaj na Hrvatsku jest vrlo velik, i to zato što samo od šest do osam proizvoda proizvodimo dostatno za svoje potrebe, a sve ostalo uvozimo. Doista je vrijeme da sami počnemo što više proizvoditi i onda nas taj utjecaj vanjskog tržišta neće dirati.

Nema velikih i malih proizvođača. Ima samo onih koji znaju, hoće i mogu raditi. Dakle onih koji će u svom gospodarskom programu pokazati da iza sebe imaju kvalitetne reference i sve ono što je potrebno za dobro gospodarenje i upravljanje svojim dobrom. Nažalost, ako pogledamo ovdje, u istočnoj Hrvatskoj, odnosno Slavoniji i Baranji, koja je zemljom najbogatija, imamo ljude koji su imali table i do tisuću hektara, a da pritom praktično nisu gotovo nikoga zapošljavali. Nadalje, ako ćemo sada govoriti o velikim i o malim proizvođačima, pet hektara povrtlarske proizvodnje, što je minorno u odnosu prema potrebama ratarenja, može se fantastično organizirati. Tu kvalitetni programi mogu pokazati da je takva proizvodnja ne samo održiva, nego i radno visokointenzivna, s visokom dodanom vrijednosti. Nema razloga da to Agencija za poljoprivredno zemljište ne valorizira i takvim ljudima ne dodijeli zemljište jer oni to, po tim kriterijima, i zaslužuju.


Hoće li Agencija biti svojevrstan novi 'centar odlučivanja'?

Nakon izglasavanja zakona u Hrvatskom saboru, u roku od šest mjeseci do godine dana, bit će vrlo mjerivo što je Agencija za poljoprivredno zemljište napravila. Uz dužno poštovanje većini kolega načelnika i gradonačelnika koji su sa svojim povjerenstvima, odnosno općinskim vijećima ili gradskim skupštinama dobro odradili svoj posao, svjedoci smo da je na terenu bilo i užasno puno nepravilnosti, gdje se zemljište nerijetko dijelilo po rodbinskom, plemenskom ili stranačkom principu, a tek onda se gledao gospodarski interes poljoprivrednika. To je vrijeme definitivno iza nas. Koncentrirat ćemo se maksimalno da ubuduće napravimo dodatni iskorak da raspodjela, odnosno zakup poljoprivrednog zemljišta bude transparentna, efikasna, brza, poštena i stručna. Za to će mi odgovarati svi djelatnici i ravnatelj Agencije, ali i Ministarstvo poljoprivrede, pa i ja kao ministar. Neće ni sada biti svi zadovoljni, uvijek će biti onih koji misle da bi trebali dobiti zemljište. Ali bilo je neozbiljno od bivših vlada da dopuste da ljudi podignu vrlo visoke kredite, uđu u operativne programe, podignu farme, u njih ulože milijune, a onda nemaju hektar ili dva na kojem bi proizvodili hranu. Takvo što više se neće tolerirati, tako da mislim da ćemo s novim zakonom, novim paketom zemljišne reforme napraviti dobar posao.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi