MILANOVIĆ PORUČUJE IZ SINJA

'Nemam razloga smijeniti ministra Zmajlovića'

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović boravi u Sinju. Sudjelovao je na sastanku o organizaciji 300. sinjske alke. S premijerom su potpredsjednik Vlade Grčić i ministar obrane Kotromanović. Milanović tije htio komentirati navode da se dva dana prije uhićenja zagrebačkog gradonačelnika Bandića sastao s djelatnicima USKOK-a, no pozvao je predstavnike HDZ-a da sudjeluju u popunjavanju popune praznog mjesta jednog ustavnog suca ili sutkinje.'To treba popuniti. Nema razloga da se ne dogovorimo oko dvotrećinske većine koja je potrebna za izbor ustavnog suca. To moja koalicija ne može sama, nema nas dovoljno. Spominjalo se ime Mladena Bajića, bivšeg državnog odvjetnika, za kojeg smatramo da bi bio dobar ustavni sudac', rekao je Milanović

Na pitanje kako komentira prognoze Europske komisije, Milanović kaže da se, kada je u pitanju nezaposlenost, Hrvatska polako diže s dna.

'Vrlo često u prognozama griješe.Ovdje se rade o sitnim pomacima koji su jako važni. dakle, ako rast bude 0,5 posto, govorit ćemo da imamo rast. Trebalo bi biti i više od toga. Hrvatska živi u takvom okružju anemične i slabe sjeverne Italije koja pada ekonomski, Njemačke koja stagnira i mi koji se držimo tu negdje, ali ne zadovoljava nas to', rekao je premijer Milanović.

'Mi moramo donijeti proračun,a ne Europska komisija. Mi moramo pronaći način da sljedeće godine na rashodima smanjimo potrošnju za nadam se tri milijarde kuna. To je borba koja traje iz godine u godinu jer Hrvatska se navikla trošiti a ne pitati odakle novac', ističe Milanović.

Na pitanje hoće li zbog navodnih propusta smijeniti ministra Zmajlovića nakon preseljenja Ministarstva u Zagreb tower, Milanović odgovara da je za to potrebno više od medijskih nagađanja.

'Pojam kao što je rastrošnost u ozbiljnoj državi koja ima proračun i jasne parametre ne postoji. Mene zanima je li sve bilo po zakonu i je li se netko materijalno okoristio. Rekao sam da ću ubuduće potpuno izuzeti ministre da ih zaštitim od ovakve vrste poslova, da se ministar bavi preseljenjem Ministarstva koje je na 15 lokacija i plaća 15 najamnina, i onda kad to pokušavaš sve objediniti, onda te napadnu', kaže Milanović.

Takve će poslove ubuduće raditi Ured za upravljanje državnom imovinom. Milanović je komentirao i datum predsjedničkih izbora:

'Kada bi to bio 11. siječnja, koliko ja znam, time se ne bi probio ustavni rok. Pod uvjetom da je to 11. siječnja, ali mislim da je to u ovom trenutku potpuno sporedno pitanje. Čak i kada su predsjednički izbori u pitanju, hoće li to biti 11. siječnja, 4. siječnja, 28. prosinca, tako je svejedno', kaže Milanović.

Rekao je i da će 18. studenog ići u Vukovar te dodao da se takva događanja često koriste za političke provokacije i stvaranje tenzija.

Nije htio komentirati navode da se dva dana prije uhićenja zagrebačkog gradonačelnika Bandića sastao s djelatnicima USKOK-a, no pozvao je predstavnike HDZ-a da sudjeluju u popunjavanju popune praznog mjesta jednog ustavnog suca ili sutkinje.

'To treba popuniti. Nema razloga da se ne dogovorimo oko dvotrećinske većine koja je potrebna za izbor ustavnog suca. To moja koalicija ne može sama, nema nas dovoljno. Spominjalo se ime Mladena Bajića, bivšeg državnog odvjetnika, za kojeg smatramo da bi bio dobar ustavni sudac', rekao je Milanović.