KOVAČEVIĆ NAJAVIO

Nema više dvomjesečnih godišnjih odmora na HRT-u

11.04.2012 u 16:09

Bionic
Reading

Glavni urednik Hrvatske televizije Bruno Kovačević sa suradnicima je predstavio ljetnu shemu, kojom će dominirati dva velika sportska događaja – Europsko prvenstvo u nogometu i Olimpijske igre u Londonu. Na impresivnoj prezentaciji ljetne sheme na Prisavlju najavljeno je kako se priprema čak 70 posto premijernog programa u prime timeu

'Kovačević manipulira podacima'

Na Kovačevićeve riječi promptno je reagirala Elizabeta Gojan, predsjednica HND-ovog ogranka na HRT-u, istaknuvši kako glavni urednik manipulira podacima svojim upornim tvrdnjama da novinari i urednici HTV-a na radnom mjestu provode manje od 100 sati mjesečno. 'Bruno Kovačević uporno barata podacima sustava sigurnosti zgrade na Prisavlju 3 u Zagrebu, koji očitava prisutnost djelatnika u samoj zgradi, ignorirajući činjenicu da je novinarstvo terenski posao te da novinari i urednici HRT-a, poput njihovih kolega u cijelom svijetu, većinu svog radnog vremena provode van zgrade na Prisavlju, istražujući, komentirajući prijenose, prateći tiskovne konferencije, snimajući reportaže i dokumentarne filmove, odnosno - stvarajući TV program', upozorila je Gojan.

Predstavljajući ljetnu shemu, glavni urednik Hrvatske televizije Bruno Kovačević rekao je kako će ovoga ljeta u udarnome terminu dominirati premijerni program, za razliku od ranijih kada je bilo više repriza.

'Ovoga će ljeta na malim ekranima HTV-a biti 70 posto premijernog programa i 30 posto repriznog u udarnome terminu, dok je ranije taj omjer bio obrnut', kazao je Kovačević.
Dodao je i kako će neki sadržaji na zahtjev gledatelja biti premješteni iz ranijeg dnevnog u udarni termin (prime time, između 18 i 22 sata), poput iznimno dobro prihvaćene serije 'Dr. Oz', koju ćemo tako ponovno gledati u kasnijem terminu.

Ljeto će donijeti brojne premijere dokumentarnih filmova, serija i igranih filmova, a na malim ekranima ponovno ćemo vidjeti i neke legendarne dječje serije kao što su 'Lažeš Melita', 'Ne daj se Floki' i druge.

Također, nastavlja se i ciklus hrvatskog i europskog filma, ali u ranijim terminima.

Osim programske sheme, Bruno Kovačević prezentirao je danas i novi radni režim na javnoj televiziji.

'Nema više godišnjih odmora kao nekada od 1. lipnja pa do 20. kolovoza. Svi moramo više raditi u novoj ljetnoj shemi', rekao je Kovačević. 'Otkada sam došao na mjesto glavnog urednika Hrvatske televizije izvukli smo iz sustava podatak prema kojem je 30 posto zaposlenika radilo svega 100 sati mjesečno. Taj broj je do danas smanjen za nekih 15 posto, a plan je preko ljeta to srezati na pet posto.'

Nakon Kovačevićevih riječi čuo se žamor među mnogobrojnim urednicima i novinarima koji su sjedili u velikom studiju i bili su poprilično zbunjeni početkom prezentacije.

Analizirajući gledanost Kovačević je ponosno kazao kako je HRT trenutačno osma javna televizija po gledanosti u Europi i kako ga veseli što je zaustavljen pad gledanosti koji je započeo 2003. godine.