PRESUDA VIJEĆA ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE

Nema prijenosa koncesije: Gasi se Radio 101?

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.08.2011 15:05
  • Objavljeno 10.08.2011 u 15:03
Radio 101

Radio 101

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ranko Šuvar

Vijeće za elektroničke medije nije danas odobrilo prijenos koncesije zagrebačkog Radija 101 u stečaju, za čiju je kupnju najbolju ponudu od 15,1 milijun kuna na javnom natječaju dao Media servis. Vijeće se pozvalo na novi Zakon o elektroničkim medijima koji zabranjuje prenošenje koncesije kako bi se spriječilo prikrivanje vlasničke strukture medija

Predsjednik vijeća Zdenko Ljevak predložio je da se postupak prenošenja koncesije, što bi posrnuloj 'Stojedinici' omogućilo nastavak emitiranja pod novim vlasnikom, zaustavi zbog 'poznatih razloga'.

Naime, otkako je Radio 101 zatražio da mu se dopusti prenošenje koncesije na Media servis, na snagu je stupio novi Zakon o elektroničkim medijima. Njime je zabranjeno prenošenje radijskih i televizijskih koncesija 'na drugu osobu' kako bi se spriječilo prikrivanje vlasničke strukture medija. Ljevak je podsjetio da je zahtjev 'Stojedinice' vijeće zaprimilo 12. srpnja, a novi je zakon na snagu stupio 16 dana poslije.

Glavni urednik Radija 101, koji je bio na sjednici, novinarima je prokomentirao da takva odluka vijeća znači gašenje kultnog radija unatoč svim nastojanjima da ga se očuva. Zahtjev za prijenos koncesije vijeću je poslan prije stupanja na snagu novog zakona, no nije nam poznato zbog čega odluka nije donesena dok su vrijedili prijašnji propisi, rekao je Matić.

Stečajni upravitelj Maroje Stjepović najavio je početkom kolovoza da će, pošto vijeće odgovori na njihov zahtjev, sazvati skupštinu vjerovnika koji bi trebali odlučivati o sudbini 'Stojedinice'.

Vijeće je danas donijelo i odluku o raspodjeli novca iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. Pošto se provede potrebna procedura, 16,3 milijuna kuna podijelit će se radijskim i još toliko televizijskim postajama za programe od javnog interesa. Najveći dio novca podijelit će se za ostvarivanje prava na javno informiranje te za poticanje kulturne raznolikosti i njegovanje baštine. Iz tog fonda u koji HRT daje tri posto pristojbe pomaže se i sadržajima namijenjenim razvoju obrazovanja, znanosti i umjetnosti, poticanju stvaralaštva na hrvatskim narječjima, manjinama, područjima od posebne državne skrbi i slično.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi