ZELENA AKCIJA PROZIVA:

'Nema opravdanja za produljenje rada Krškog'

24.06.2011 u 12:43

Bionic
Reading

Zelena akcija ocijenila je danas da je produženje rada NE Krško do 2043. godine 'apsolutno neprihvatljivo' jer se njime 'višestruko povećava rizik od nuklearne havarije'

Slovenska vlada u nacrtu 'Nacionalnog energetskog programa Slovenije' postavila dugoročne energetske scenarije Slovenije, a svi scenariji predviđaju produženje s 2023. na 2043., stoji u priopćenju Zelene akcije.

NE Krško tehnološki je starija i od one u Fukushimi, ističe se u priopćenju te dodaje kako nema nikakvog opravdanja za dugoročno preuzimanje tako velikog rizika, kada se zna da obnovljivi izvori energije svake godine postaju sve efikasniji i sve jeftiniji, ističe se.

Zelena akcija izrazila je zabrinutost što u Hrvatskoj ne postoji nikakva rasprava o ovoj slovenskom planu, a NE Krško je udaljena samo 15 kilometara od hrvatske granice i 38 kilometara od Zagreba.

Od hrvatske vlade zahtjevaju da, na osnovu Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica i činjenice da je suvlasnik Krškog, obavijesti hrvatsku javnost o planu produženja, da se s građanima i institucijama uključi u javnu raspravu o slovenskom energetskom programu te da se Hrvatska suprotstavi produžetku njezina rada, kao i gradnji novog nuklearnog reaktora.

Od Vlade i Sabora traži se, među ostalim, temeljito preispitivanje sigurnosti rada NE Krško i uspostavu trajnih mehanizama nadzora, obnavljanje moratorija na pripremu i gradnju nuklearnih elektrana u Hrvatskoj i obustavu tzv. hrvatskog energetskog nuklearnog programa.

Podsjeća se da slovenski planovi za gradnju novog nuklearnog reaktora, koji bi bio značajno veće snage na istoj lokaciji, počeli 2009., odnosno prije havarije u Japanu, prije referenduma u Italiji i prije odluka Njemačke i Švicarske o napuštanju nuklearne energije.

'Stoga je opravdano pretpostaviti kako je planirana gradnja novog nuklearnog reaktora vrlo upitna i služi dijelom kao balon kojim se želi umanjiti otpor slovenske i hrvatske javnosti neprihvatljivom produljenju radnog vijeka postojećeg reaktora NE Krško za čak 20 godina', dodaje se.