ZGREBEC BRANI VLADU

'Neki politički krugovi žele obezvrijediti svaki napredak u RH'

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 14.05.2015 11:31
  • Objavljeno 14.05.2015 u 11:18
Dragica Zgrebec

Dragica Zgrebec

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Pomalo već tradicionalno saborski zastupnici jutros su sjednicu opet započeli stankama. Čak četiri saborska kluba zatražila su pauzu kako bi mogli progovoriti o jučerašnjim preporukama Europske komisije

Dobro je što Hrvatskoj nije uveden dodatni monitoring, ali nije dobro što EK predlaže uvođenje poreza na nekretnine, poručio je u raspravi nezavisni zastupnik Damir Kajin.

'Ono što Europa sigurno ne shvaća, a po tome pokazuje da ne razumije ni Republiku Hrvatsku, to je njihovo nametanje poreza na nekretnine koji će se, po mom sudu, pretvoriti u porez na sirotinju, a s druge strane vjerojatno oni koji su najbogatiji u ovoj zemlji, moći će samo profitirati. Kad gledamo migracije, staračka domaćinstva, nekretnine koje se nasljeđuju, imanja koja se ne obrađuju, pad cijena nekretnina... To je jedna krajnje osjetljiva materija koja će bogatima lako donijeti još neko novo dodatno bogatstvo, a sirotinji neku novu nedaću ili neki novi namet', poručio je Kajin.

Otužno je bilo jučer gledati kako u Vladi hine zadovoljstvo zbog preporuka, kazao je pak HDZ-ov Ivan Šuker.

'Kad pročitate pažljivije mišljenje Europske komisije, onda ćete vidjeti da su nam poslali jasnu poruku da Vlada nije izvršila ono što je obećala', rekao je Šuker.

I on je spomenuo porez na nekretnine. 'Ako netko to spominje kao recept za rješavanje problema državnih financija, onda je jasno da je netko želio šest, šest i pol milijardi kuna uzeti iz džepa hrvatskih građana. I ono što je elementarno pitanje jest imaju li hrvatski građani tih šest i pol milijardi ne u jednoj godini, nego i u svim sljedećim godinama. Jasan odgovor iz našeg kluba - nemaju ga. I lako je govoriti o porezu na nekretnine, porezu na imovinu, nekome gdje građani imaju 40 posto nekretnina, a u Hrvatskoj gdje 90 posto građana ima nekakvu nekretninu, to bi bio izuzetno težak i socijalni udar na hrvatske građane', rekao je Šuker.

HSU-ov Željko Šemper apelirao je na Vladu da u razgovorima s Komisijom zaštite korisnike prijevremenih mirovina jer to je jedna od najvećih nepravdi u našem sustavu.

'Mi već godinama u Hrvatskoj slušamo atake na korisnike privremenih mirovina, na ljude koji u većini slučajeva nisu otišli u privremenu mirovinu svojom voljom, već pritiskom poslodavaca u sveopćoj borbi za što veću dobit i za što veći profit. Te ljude se ne pita želite li ili ne, stavlja ih se pred gotov čin. Eventualno se ponudi otpremnina ili završavaju u prijevremenoj mirovini', rekao je Šemper.

Na neke kritike odgovorila je SDP-ova Dragica Zgrebec.

'Zašto Hrvatska teško izlazi iz krize? Zato što se na vrijeme nije reagiralo, što se, upravo suprotno, dugo vremena negiralo da kriza uopće postoji. I sada imamo za posljedicu ne samo veliki deficit, visoko državno zaduženje, nego imamo još uvijek pad BDP-a u prošloj godini i ogromnu zaduženost i građana i gospodarstva. I zato mislim da je dobro da oni koji su tada vodili državu, koji nisu na vrijeme reagirali, danas prepoznaju što bi to trebalo činiti pa očekujem da će u tome dati podršku i Vladi koja poduzima određene mjere', kaže Zgrebec.

Napomenula je da Vlada provodi mjere i da je svjesna problema. 'I umjesto da zajedničkim snagama radimo na potrebnim sustavnim promjenama u Hrvatskoj, dobiva se dojam kako neki politički krugovi zapravo nastoje obezvrijediti svaki napredak koji Hrvatska ima', rekla je Zgrebec.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!