GUŠENJE U PODRUMU TVRTKE

Neispravna ventilacija kriva za smrt dvojice radnika

10.11.2010 u 12:22

Bionic
Reading

Nepropisna ventilacija prouzročila je smrt gušenjem dvojice radnika tvrtke Portun Ferrum 18. rujna ove godine

Ventilacija je postavljena na nedovoljnu visinu od šahtova oborinske kanalizacije, zbog čega se koncentracija ugljičnog dioksida, nakon naglog porasta vodostaja Save, u podrumu povećala do kritične razine, rekao je na konferenciji za novinare načelnik odjela općeg kriminaliteta Krešimir Antolić.


Plinovi iz oborinske kanalizacije ubačeni su preko ventilacije u podrum u kojem su potinsuli kisik na udio od svega 2,43 posto, zbog čega su u kratkom vremenu boravka u podrumu otrovana dvojica radnika i jedan lakše ozlijeđen.

Ventilaciju je bez ovlaštenja postavila samoborska tvrtka TTI, čijeg je 60-godišnjeg pomoćnika tehničkog direktora policija kazneno prijavila zbog dovođenja u opasnost općeopasnom radnjom ili sredstvom. Zbog tog kaznenog djela 60-godišnjem J.H. prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora.

On je 22. veljače 2008. kao pomoćnik tehničkog direktora bez ovlaštenja preuzeo narudžbu za postavljanje ventilacije te je protivno pravilima struke izradio skicu u kojoj nije predvidio utjecaj okoliša.

Uzrok smrti dvojice radnika je hipoksija koja je nastala zbog nedostatka kisika u organizmu. Niska razina kisika u podrumu bio je jedan razloga zbog kojeg se čekalo s izvlačenjem tijela stradalih radnika.

Policija kriminalističkim istraživanjem, u sklopu kojeg je provela toksikološka i strojarska vještačenja, nije utvrdila odgovornost vlasnika poduzeća Portun-Ferrum. U policiji smatraju da plinovi u 'upojnim bunarima' oborinske kanalizacije nemaju veze s ilegalnim odlaganjem otpada, što su kao mogući uzrok trovanja radnika navodili neki mediji.

Policija nastavlja poduzimati radnje kako bi utvrdila druge eventualne nepravilnosti samoborske tvrtke.