DARKO LORENCIN:

'Neće biti ukidanja turističkih zajednica'

10.06.2014 u 19:31

Bionic
Reading

Novi zakon o turističkim zajednicama predstavljat će pravno rješenje u kojem nećemo ukidati turističke zajednice, već će se stvoriti platformu za njihovo moguće udruživanje te tako ojačati i njihovo financijsko poslovanje, a krajnji cilj je funkcioniranje po modelu destinacijskog menadžmenta kako bi turističke zajednice mogle biti pokretač inicijativa, odnosno kako bi imale mogućnost efikasnog upravljanja na razini destinacija, istaknuo je danas u Čakovcu ministar turizma Darko Lorencin

Lorencin se susreo sa međimurskim županom Matijom Posavcem te sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave i turističkog sektora županije s kojima je razgovarao na temu izrade novog zakona o turističkim zajednicama te planiranim investicijama u turistički sektor županije.

Potvrdio je kako neće biti ukidanja turističkih zajednica već će svaki grad ili općina, ako žele, moći imati vlastitu turističku zajednicu. Govoreći o turističkim zajednicima i destinacijskim menadžement organizacijama kazao je kako one moraju razvijati turistički proizvod na svom području.

Župan Posavec naglasio je kako se na području županije najviše radi na razvoju biciklističkog turizma, brojnih biciklističkih ruta s kojima se nadovezujemo na biciklističke staze Mađarske i Austrije. Napomenuo je kako se puno radi i na pripremi projekata kojima će se aplicirati na EU fondove, a čiji će nositelj biti javni sektor.

Lorencin je pohvalio smjer razvoja turizma na području županije, kao i predstavljene projekte. Opredjeljenje prema biciklističkim stazama je odlično, kao i projekt Svetog Martina na Muri koji je trenutno okosnica razvoja turizma na području županije. Veliki potencijal leži u vinarstvu i drugim potencijalnim djelatnostima, poručio je Lorencin.

Prema iznesenim podacima, prošle je godine turistički promet u Međimurskoj županiji zabilježio rast u dolascima od 16 posto, odnosno u noćenjima od 11 posto. U prva tri mjeseca ove godine, Međimurska županija bilježi porast u dolascima turista od 24 posto te noćenja od 16 posto, odnosno porast u noćenjima stranih turista od čak 43 posto. Također, Međimurska županija je jedinstvena županija u Hrvatskoj po tome što su sve njene turističke zajednice uspjele povući sredstva iz europskih fondova.