KOSOR RAZOČARANA

'Ne znam čemu zdravica šampanjcem na odlasku iz Sabora'

16.07.2014 u 15:32

Bionic
Reading

Saborski zastupnici u utorak su pušteni svojim kućama do jeseni. Zadnjeg dana su izglasali dva izuzetno važna zakona - onaj o životnom partnerstvu i Zakon o radu. Predsjednik Sabora Josip Leko na odlasku je zastupnicima zaželio 'dobar provod i rad' te ih pozvao na čašicu šampanjca. Građanima koji su taj detalj uočili nije bilo jasno čemu to oni nazdravljaju

Bivša premijerka, bivša HDZ-ova zastupnica, a danas nezavisna Jadranka Kosor tvrdi da jučer nije nazdravljala s kolegama. Kaže da nije vidjela razloga za slavlje nakon usvajanja Zakona o radu koji dozvoljava noćne smjene za trudnice i majke dojilje.

'Za moj amandman da se zabrani takav rad majkama i trudnicama nije glasovala čak ni oporba (odnosno HDZ, op. a.). Nisam otišla na zdravicu jer mislim da je Sabor trebao i dulje raditi. Nemamo se baš čemu veseliti i čemu nazdravljati. Postojao je prostor za izvanredne sjednice. Sabor ne smije biti samo forma i glasačka mašina za sve što Vlada pošalje, trebao bi imati puno aktivniju ulogu', rekla je Kosor za tportal.hr.

Kosor naglašava da je i izmjena Ustava jedan od propalih poslova na posljednjem zasjedanju Sabora te dodaje da je od Leke tražila da se u dnevni red uvrste preporuke Europske komisije za Hrvatsku, a koje se tiču mirovina i drugih važnih preporuka za funkcioniranje gospodarstva. Ističe da se to nije dogodilo do kraja zasjedanja.

Bivša SDP-ova zastupnica, danas šefica ORaH-a Mirela Holy ne vidi ništa loše u zdravici za kraj zasjedanja: 'Tako završava svako zasjedanje Sabora, to je tradicija i nazdravljanje pred pauzu nema nikakve veze sa zakonima koje smo taj dan usvojili.'

Holy naglašava da to što neće biti u Saboru ne znači da ona neće raditi. Planira biti 'na terenu' po Hrvatskoj, razgovarati s građanima, graditi stranačku infrastrukturu i pripremati se za sljedeće parlamentarne izbore 2015. godine. Osim toga, kaže, radit će i zastupnički posao i postavljati pitanja za vladajuće.

Stalno se piše da premalo radimo i da imamo prevelike plaće. Ja ne mogu govoriti za druge, ali ja radim cijelo vrijeme. Osim toga, ni plaće nam više nisu tako velike. U rezanjima su smanjene i nama. Primjerice, u prošlom sazivu sam imala 15.000 kuna plaću, sada imam 13.000 kuna. To je i dalje jako dobra plaća, ali mislim da je važno da se istakne da su i nama smanjene u krizi', dodaje Holy.