MERKEL O SRBIJI

'Ne želim ulaziti u pojedinosti o tome koliko će pregovori trajati'

28.06.2013 u 18:10

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak u Bruxellesu da će provedba sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova biti ključna da bi pristupni pregovori mogli započeti u siječnju 2014. godine

Čelnici Europske unije donijeli su u petak, drugi dan summita u Bruxellesu, odluku da pristupni pregovori sa Srbijom počnu u siječnju sljedeće godine.

Merkel je nakon završetka summita na konferenciji za novinare rekla da će se o provedbi sporazuma o normalizaciji koji je postignut u travnju ove godine razgovarati na summitu u prosincu te 'da se prva međuvladina konferencija o pristupanju može održati najkasnije do kraja siječnja, pod uvjetom da provedba sporazuma ide po planu'.

U zaključcima summita kaže se da je Europsko vijeće 'odlučilo otvoriti pristupne pregovore sa Srbijom. Prva međuvladina konferencija održat će se najkasnije u siječnju 2014. Prije toga Vijeće EU-a usvojit će pregovarački okvir, koji će potvrditi Europsko vijeće'.

'Europsko vijeće će ponovno raspravljati o Srbiji u prosincu kako bi potvrdilo da je došlo do napretka i kako bi odobrilo pregovarački okvir', rekla je Merkel.

Na pitanje hoće li Srbija morati priznati Kosovo kao uvjet za članstvo u EU-u, Merkel nije izravno odgovorila, ističući da će trebati dosta vremena do ulaska u EU.

'Pregovori s Hrvatskom počeli su 2005., a postat će članicom tek sada. Ne želim ulaziti u pojedinosti o tome koliko će pregovori trajati, već mi je važno da se ispune svi uvjeti za početak pregovora u siječnju 2014.', rekla je Merkel.

Europsko vijeće je također donijelo odluku o početku pregovora s Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.