nevrijeme na jadranu

Dan poslije opći potop: U Rijeci kroz grad daskom za veslanje, dijelovi Dalmacije bez struje, odroni na cestama...

13.11.2019 u 10:23

Bionic
Reading

Hrvatski hidrografski institut izmjerio je u utorak u 16 sati rekordni val na Jadranu, vatrogasci ispumpavaju vodu iz potopljenih Podruma Dioklecijanove palače, u prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije. More je zbog velike razine plime ulazilo u kuće na rivi u noći s utorka na srijedu, a neka su dalmatinska mjesta ostala i bez struje

Hrvatski hidrografski institut izmjerio je u utorak u 16 sati rekordni val na Jadranu. Ovaj val zabilježen je u akvatoriju grada Dubrovnika pokraj otočića Sv. Andrija. Maksimalna visina vala iznosila je Hmax =10,87 metara s pripadajućom značajnom visinom vala Hs = 4,75 metara (stanje mora 6) i perioda vremena = 10 sekundi.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Muzej grada Splita

Iz Muzeja grada Splita obavijestili su posjetitelje da su od noćas potopljeni Podrumi Dioklecijanove palače. Osim obilne kiše, podignula se i razina mora pa u Podrumima već postavljene pumpe nisu bile dovoljne za borbu s vodom. Domarima Muzeja grada Splita Tonću Vatavuku i Igoru Čotiću u izbacivanju vode iz Podruma od ranog jutra pomažu i vatrogasci, jaka kiša i dalje pada. Kiša će, kažu meteorolozi, posustati tek iz 16 sati, Podrumi su danas zatvoreni za posjetitelje.

Odron kod Omiša

U srijedu oko 2 sata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji more je zbog velike razine plime na Lapadskoj obali došlo do ulaza u kuće na rivi. U nekoliko kuća more je ušlo u prizemlja i putem odvodnih kanala. Konavoski vatrogasci brzo su došli ispumpati vodu, ali su prekinuli intervenciju dok se more ne povuče. Lapadska obala je zatvorena za sav promet od 3 sata. Sve je obišla voditeljica dubrovačke Službe civilne zaštite Dubrovnik i nema dojava o ozlijeđenim osobama.

  • +3
Jako jugo stvara velike valove i plimu na splitskoj rivi Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Južni vjetar jutros oko 3 sata ponovno je počeo jačati i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Stablo je palo preko većeg dijela državne ceste D8 u naselju Brzat (Omiš) pa se promet odvijao uz regulaciju policije. U naselju Pisak (Omiš) na prometnicu je pao odron. Zbog kvara na VP 10kV Broćanac, od 2,10 do 3,30 sati bez opskrbe električnom energijom bili su potrošači u naseljima Broćanac, Korušca, Lećevica i Kladnjice. Od 4 do 6 sati primljene su dojave o poplavljivanju nekoliko obiteljskih kuća i poslovnih prostora u Kaštel Štafiliću, Trogiru, Segetu, Kaštel Sućurcu.

Poplavljeni Podrumi Dioklecijanove palače u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Bez struje 1800 korisnika u naseljima Šibensko-kninske županije

U Šibensko-kninskoj županiji zbog visoke razine mora, tijekom noći, ispumpavala se voda iz prizemnih prostorija u Rogoznici i Vodicama. More je poplavilo i dijelove obale u Šibeniku, Rogoznici, Vodicama i Tisnom. Zbog jakog vjetra i grmljavine, 1,02 sati bez opskrbe električnom energijom su potrošači u naseljima Konjevrat, Žaborić, Grebaštica, Jadrtovac, Špardići, oko 1800 korisnika. Jučer su šibenske vatrogasne postrojbe imale 25 tehničkih intervencija i uklanjale su stabla i predmete s prometnica i kuća na području Šibenika, Grebaštice, Brodarice, Vodica, Tisnog, Zatona, Primoštena i Dubrave, a komunalne tvrtke imale su još 13 intervencija - stradala su četiri vozila i kiosk u Šibeniku, a nasukale su se dvije jedrilice otrgnute s veza. Zbog kvara, bez električne energije kraće vrijeme bili su potrošači elektroopskrbnog sustava u naseljima Dubrava kod Šibenika, Primošten Burnji, Protege- Danilo Biranj i Siverića kod Drniša, dok se kvar u napajanju kninskog vodovoda u mjestima Golubić i Strmice još uvijek otklanja.

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

U Zadarskoj županiji je bilo odrona kamenja u Jurjevcu i Rovanjskoj, poplavljen je kolnik na Obali kneza Trpimira u Zadru, otrgnuta je brodica u Karinskom zaljevu, a bilo je i oštećenja. Tijekom noći primljeno je više dojava o padanju stabala i grana na prometnice u Zadaru, Bibinjama i Sukošanu. Zbog jakog vjetra u Primorsko-goranskoj županiji bilo je problema u pomorskom i cestovnom prometu, a na riječkoj tržnici zbog vjetra se podiglo mora.

  • +10
Zbog velike plime na nekoliko mjesta na Trpimirovoj obali u Zadru, ali i u gradu more se prelilo na ulice Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

Istarski vatrogasci imali su više od četrdeset intervencija radi ispumpavanja vode ili zbog uklanjanja stabala i granja s prometnica u noći s utorka na srijedu kada je pala nova obilna kiša te su porasli vodostaji rijeka, potvrdio je za Hinu zapovjednik pulske javne vatrogasne postrojbe Klaudio Karlović.

  • +17
U Rijeci poplavljen centar grada, stanovnici kroz grad idu bosi, u čizmama ili s daskom za veslanje Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

'Vatrogasci su najviše intervencija radi ispumpavanja vode imali u Puli i to u dvanaest navrata, zatim u Rovinju u deset slučajeva, Umagu, Poreču i Pazinu, no situacija je pod nadzorom', izvijestio je Karlović.

U Istri poplavljeni dijelovi Umaga, nagnuli se električni stupovi

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic

Olujno nevrijeme praćeno jakim južnim vjetrom i kišom zahvatilo je i Istarsku županiju. Poplavljeni su dijelovi Umaga koji su najviše izloženi južnom vjetru - Riječka ulica, Moela, i Trg Slobode u starom gradu gdje su umaški vatrogasci imali tri intervencije zbog prodora vode u stambene i ugostiteljske objekte. Pulski vatrogasci ispumpavali su vodu u kući u naselju Smoljanci u općini Svetvinčenat. U naseljima Sv. Petar u šumi, Kanfanar, Oprtalj i Sv. Lovreč prekinuta je opskrba električnom energijom. Zaprimljeno je i nekoliko dojava o nagnutim stupovima HEP-a te oštećenim prometnim znakovima. Osim toga, pulski vatrogasci uklonili su i skelu koja je pala na kuću, rovinjski vatrogasci su pomaknuli četiri vozila s rive, a s vađenjem vozila iz vode borili su se i u Poreču na kolniku kod Antenala. Promet na Istarskom ipsilonu od 5,52 sati je u prekidu od čvora Kanfanar do Pule zbog vode na kolniku, najviše kod čvora Bale.

  • +6
U Makarskoj obilna kiša potopila magistralu na ulazu u grad Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Zbog obilne vode na kolniku od jutros je zatvorena dionica istarskog ipsilona Pula-Kanfanar u oba smjera, zatim cesta Umag-Buje kod mjesta Juricani te cesta Antenak-Tarska vala.

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Obilna kiša pala je na potezu od Kanfanara do Vižinade, a prema mjerenjima meteoroloških postaja u Istri do sedam sati u srijedu ujutro, postaja u Kanfanaru zabilježila je 81 mm, a ona u Mekišima kod Vižinade 70 mm.

  • +11
Visoka plima i more na ulicama Zadra nakon olujnog juga Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Najmanje kiše palo je na istoku Istre i oko Učke, između 3 i 6 mm, dok su postaje u Puli izmjerile između 17 i 19 mm, u Vodnjanu je izmjereno 37 mm, a u Marčani 27 mm.

Jako jugo u Omišu Izvor: Društvene mreže / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Porastao je i vodostaj istarskih rijeka - u jedan sat iza ponoći Raša je kod Potpićna dosegla 348 cm, no vodostaj je u padu i u 7 sati iznosi 298 cm. Vodostaj Mirne na Ponte Portonu raste, jutros iznosi 348 cm, nakon jučerašnjih 24 cm, no za sada izlijevanje iz korita ne prijeti.

  • +5
U Zatonu more nakon nevremena izbacilo velike količine otpada Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prema prognozama, kiša će u Istri postupno slabjeti, a do poslijepodneva na većem dijelu područja i prestati.

Zbog vjetra, zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle: na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Senja te na državnim cestama Korenica-Klapavice i Udbina-Gornja Ploča, izvijestio je u srijedu HAK, a u prekidu su i brojne trajektne, katamaranske i brodske linije.

Trajektne linije u prekidu su: Brestova-Porozina, Biograd-Tkon, Zadar-Preko, Zadar-Brbinj, Split-Supetar, Split-Stari Grad, Lopar-Valbiska, Prapratno-Sobra, Sumartin-Makarska, Sućuraj-Drvenik, Split-Vela Luka-Ubli, Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje, Soline-Drvenik Veli-Drvenik Mali, Split-Rogač,Biograd-Tkon, Split-Vis, Ploče-Trpanj, Orebić-Dominče.

  • +7
Poplavljena riječka tržnica zbog jakog juga i velike količine oborina Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

U prekidu su i brodske linije: Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj, Korčula-Orebić, Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice, Milna-Rogač-Split, Komiža-Biševo, Mali Lošinj-Unije-Susak, 415 Vrgada-Pakoštane-Biograd, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Zadar-Sali-Zaglav-Zadar,Zadar-Mali Iž-Veli Iž-Mala Rava-Rava.

  • +13
U Šibeniku more nakon nevremena prekrilo rivu Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Katamaranske linije koje su u prekidu: Zadar-Sali-Zaglav-Bršanj-Zadar, Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Korčula-Hvar-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Split-Bol-Jelsa, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Dubrovnik-Mljet-Lastovo, Rijeka-Rab-Novalja, Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Žirje-Kaprije-Šibenik, Milna-Rogač-Split.

Na Istarskom ipsilonu zbog vode na kolniku zatvorena je dionica između čvorova Pula i Kanfanar u oba smjera, zatim cesta Umag-Buje kod mjesta Juricani te cesta Antenak-Tarska vala.

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic