ČOBANKOVIĆ U ĐAKOVU

'Ne ukidamo Ergelu, tenzije su nepotrebne'

10.08.2010 u 16:16

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede u Đakovu je danas izjavio da javnost podiže pretjerane tenzije oko spajanja Državne ergele lipicanaca i Hrvatskog centra za konjogojstvo

'Odluka Vlade o spajanju dviju institucija pogrešno se prikazuje kao gašenje Ergele lipicanaca Đakovo, a to nikome normalnom ne pada na pamet. Naprotiv, dosadašnja ulaganja od 50 milijuna kuna u posljednjih sedam godina dokazuju da Vlada itekako ulaže u Ergelu', rekao je ministar Čobanković, naglasivši da je samo u novu jahaonicu uloženo 19 milijuna kuna.

Ministar Čobanković sastao se danas i s gradonačelnikom Zoranom Vinkovićem, koji je također održao konferenciju za tisak i izrazio zabrinutost da bi se pripajanjem slavne Ergele lipicanaca HCK-u ugrozila budućnost njenog konjogojstva.

'S vremenom će se smanjivati broj lipicanaca kako bi se fiktivno prikazala nekakva ušteda. O stručnosti osoba u instituciji kojoj se ergela želi pripojiti govori i činjenica da je tamo zadnjih nekoliko godina uginulo 39 kobila. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor očito ne zna kakvu odluku je podržala', izjavio je Vinković.

Zaključak ministra i gradonačelnika izostao je, jer Vinković traži poništenje odluke Vlade i premještanje HCK u Đakovo obzirom na tradiciju konjogojstva, infrastrukturu, nekretnine, stručnost i osoblje, a Čobanković je rekao da će te zahtjeve prenijeti Vladi, o kojoj ovisi što će se prihvatiti.

Čobanković je u Đakovo došao nakon prosvjeda Đakovčana, gradske vlasti i seljaka iz pet seljačkih udruga, koji je održan u nedjelju u središtu Đakova.

O spornoj odluci već se oglasio i osječko-baranjski HSS, HDZ-ov koalicijski partner u kojem također smatraju da odluku treba mijenjati. Predsjednik županijske organizacije HSS-a Pavo Šarčević u subotu je izjavio da je Vladina odluka ishitrena i da bi je trebalo preispitati.