SPOMENKA AVBERŠEK

'Ne pomažem Vladi uštedjeti novac'

15.02.2012 u 16:28

Bionic
Reading

Povodom teksta objavljenog na tportalu pod naslovom 'Upoznajte sindikalisticu koja pomaže Vladi uštedjeti novac' sukladno odredbama Zakona o javnom priopćavanju (članak 30. i 34.) objavljujemo demanti sljedećeg sadržaja

Spomenka Avberšek, predsjednica SSZSSH, smatra da je u članku 'Upoznajte sindikalisticu koja pomaže Vladi uštedjeti novac' autor Ivica Radoš iznio neistinite tvrdnje na njezin račun koje osporava u demantiju sljedećeg sadržaja:

'Prije svega želim naglasiti da je tekst pisan po sistemu jednosmjerne ulice, jer mene, za razliku od kolegice Anice Prašnjak koju stalno citira, autor Ivica Radoš nije uopće nazvao niti na bilo koji drugi način tražio da se izjasnim o temi članka. Poznato je da se kao predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, najvećeg sindikata i ujedno sindikata djelatnosti (preko 20.000 članova – zdravstvenih i nezdravstvenih radnika) zalažem i godinama prakticiram otvoreno iznošenje stavova, da sam cjelodnevno svih sedam dana u tjednu dostupna svima pa i novinarima. Autor teksta ponio se vrlo neprofesionalno, a način na koji huškački i tendenciozno insinuira moje pomaganje Vladi i javno zauzimanje protiv stečenih radničkih prava – a da o tome nisam autoru izjavila niti jednu riječ - upućuje na vjerojatnost naručenog teksta sa namjerom da me se ocrni i denuncira.

Teza da sam- citiram: 'tužila Vladu RH kako bi se ukinuo kolektivni ugovor za javno zdravstvo i kako bi se na taj način osigurale uštede u zdravstvu' stvarno zvuči nevjerojatno ali je neistinita i potpuno promašena.

Tužbu za poništenje Kolektivnog ugovora Samostalni sindikat je podnio još za mandata bivše Vlade zbog nelegalnog procesa pregovaranja, a ne radi smanjivanja prava radnika u zdravstvu, kako se u tekstu na portalu insinuira.

Pregovori za sklapanje KU za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja traju od početka 2011. godine.Trebali su biti nastavljeni u rujnu 2011.Ostalo je otvoreno 18 članaka kojima se reguliraju materijalna prava radnika, uključujući dežurstvo i pripravnost i dodatke na uvjete rada.
Bivša Vlada je jednostrano odlučila da pregovore pretvori u pojedinačne konzultacije, dogovor ispod stola sa svakim pojedinim sindikatom u pregovaračkom odboru.

SSZSSH je odbio takav oblik 'pregovaranja'.
Pregovori nisu dovršeni!!

Međutim, tri sindikata iz pregovaračkog odbora (Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara – oba strukovni sindikati!! - i Sindikat zdravstva, socijalne zaštite i mirovinsko-invalidskog osiguranja Hrvatske – mali marginalni sindikat djelatnosti ) pristali su da u odvojenim konzultacijama i trgovinom ispod stola 'ispregovaraju' KU, na način da je Odluka ministra o visini isplate na osnovi rada u dežurstvu i rada po pozivu te naknade za pripravnost (donošenju koje se protivio SSZSSH) jednostavno prepisana i postala sastavni dio KU, te da su dodaci na uvjete rada parcijalno riješeni na štetu velike većine radnika (više od 40.000 u odnosu na 70.000 ukupno zaposlenih u zdravstvu) iako je prethodno već postignuta suglasnost oko zajedničkog prijedloga sindikata. Zbog vlastitih uskih parcijalnih interesa tri gore navedena sindikata zanemarili su sve do tada dogovoreno, dopustili Vladi da na nelegalan način, suprotno zakonu i konvencijama dovrši 'pregovore' i konačno i potpisali KU.

Sukladno zakonskim propisima ovaj Kolektivni ugovor će se primjenjivati na sve zaposlenike u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske odbio je sudjelovati u tom nezakonitom postupku pregovaranja i nepravednoj podjeli, te odbio potpisati takav Kolektivni ugovor.

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi i ja osobno i dalje ćemo se zalagati za poštivanje i jednaki tretman svih struka i profila u zdravstvu. Svu svoju energiju utrošit ću na pravični kolektivni ugovor za sve radnike – pa makar to i potrajalo.

SSZSSH će i dalje uporno inzistirati, i sudskim putem tražiti da ovakav kolektivni ugovor bude poništen , a da se novim, na zakonu utemeljenim, legitimnim pregovorima sklopi novi kolektivni ugovor sa pravednim rješenjima za sve zaposlenike u sustavu zdravstva..

Ne branimo novu Vladu – branimo Kolektivni ugovor pregovaran i zaključen po zakonu.

S poštovanjem,

Spomenka Avberšek, predsjednica SSZSSH