OPREZ! PREVARANTI VREBAJU

Ne nasjedajte na ovakve oglase za posao

12.12.2012 u 17:43

Bionic
Reading

U stanju opće krize, beznađa za egzistenciju, mnogi su našli idealnu priliku za lov u mutnom, ne prezajući od različitih prijevara. Na meti su najosjetljivije skupine - nezaposleni, ljudi bez primanja... Svima im je zajedničko da ih krizno stanje čini neopreznijima, a kada postanu žrtve prijevare, kasno je. Sustav je pak gluh za njihov problem

Žrtve takvih prijevara ovih su dana postali i nevjenčani partneri Leonardo Luketić i Katica Podobnik iz Majara, oboje nezaposleni, piše Glas Slavonije

POGREŠNO SU SHVATILI?

Prozvanog Damira Đorđevića novinarka Glasa Slavonije je nazvala na mobitel. Javio se odmah, no iznenađeno, nevoljko odgovorio kako ga par iz Majara nije dobro shvatio. 'Moja obveza nije da uzmem sklopljenu robu. Trebali su se nakon sklapanja sami pobrinuti za njenu daljnju prodaju. Koja će naivčina dati pet kuna za jednu najobičniju kemijsku olovku?!', komentirao je Đorđević.

'Oglasni prostori vrve prijevarama, pa i oni na teletekst stranicama pojedinih velikih TV kuća', kaže ogorčeno Leonardno, poučen svojim i gorkim iskustvom svoje partnerice.

Oni su na oglasnom prostoru jedne TV kuće pročitali oglas u kojem su vidjeli priliku za zaradu – sklapanje kemijskih olovaka kod kuće po cijeni od pet kuna po komadu. No prilika je, dakako, imala 'kvaku'.

'U oglasu se radilo o tvrtki iz Virja, nazvali smo mobitel te nam se javio stanoviti Damir Đorđević, predstavivši se kao predstavnik tvrtke Paus d.o.o., i pojasnio nam da se radi o sklapanju različitih artikala te da će to za početak, u prvoj turi, biti kemijske olovke. Poslano nam je 100 komada, znači naša zarada po obavljenom poslu i vraćanju sklopljene robe bila bi 500 kuna. Katica i ja sklopili smo ih za sat vremena. U pošiljci, iako smo očekivali, nije bilo nikakvog ugovora ili kataloga. No prije ikakve pošiljke morali smo uplatiti polog od 350 kuna, što nas je zajedno s troškovima pošte na kraju izišlo oko 400 kuna, za što smo polovinu posudili. No tješilo nas je što nam je rečeno da će nam taj polog nakon povrata prve odrađene pošiljke robe biti refundiran', kaže Leonardo.

Par iz Majara kaže kako je nakon obavljenog posla slijedio hladan tuš.

'Nazivali smo spomenutog gospodina da mu isporučimo sklopljenu robu, no nije se više javljao na telefon. Slali smo mu i SMS-ove, a on nam je uzvratio prostom porukom, ali u njoj i nudeći – mogućnost pozajmice! Znači, ista osoba nudi 'biznis' sa sklapanjem raznih artikala i pozajmice! Prijavili smo taj slučaj prijevare inspekciji i policiji, no bez rezultata', požalio se Leonardo.

Par iz Majara kao primjer prijevare navodi i oglase o pozajmicama gdje unaprijed 'za obradu pozajmice treba uplatiti određeni iznos' ili 'davatelju pozajmice odmah, na neviđeno uplatiti 200 kuna bona za mobitel, a s njim ćete pozajmicu riješiti kasnije'. Leonardo i Katica upozoravaju ostale da ne nasjedaju na ovakve sadržaje, da bar drugima njihova pogreška bude škola.