TOMISLAV KARAMARKO

'Ne može se dogoditi da državni vrh bude spriječen kretati se u svojoj zemlji'

19.11.2013 u 11:41

Bionic
Reading

Nakon burnog jutra u sabornici, u kojoj su gotovo svi klubovi htjeli prozboriti nešto o Vukovaru, u saborskim hodnicima oglasio se i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. On je jučer u Vukovaru, za razliku od većine, vidio samo jednu kolonu

'Imate kolonu sa 100.000 ljudi iz svih dijelova Hrvatske i skupinu državnog vrha u malom broju. Prema tome, nisam vidio dvije kolone. Mogu samo reći da mi je žao što oni nisu bili dio ove velike kolone, ali dogodilo se tako kako se dogodilo', kazao je Karamarko u Saboru.

Novinari su ga pritom podsjetili da državni vrh nije mogao ni prići drugoj koloni. 'Ako su bili spriječeni, onda to doista nije u redu. Ne može se dogoditi da državni vrh bude spriječen u svojoj zemlji komunicirati i kretati se. Treba vidjeti što se dogodilo. Međutim mislim da su napravili veliku grešku što nisu na pravi način komunicirali sa Stožerom za obranu hrvatskog Vukovara, mislim da je to velik propust. No mislim da im je bilo mjesto u koloni. Makar, možemo govoriti o tome zašto postoji ta nervoza i ljutnja prema njima, a to je ćirilica. Opet ću ponoviti članak 8. Ustavnog zakona o pravima manjina, a nitko ga ne akceptira kao punopravni članak. Da su poštivali članak 8., ne bi bilo nasilnog i nezakonitog postavljanja onih ploča, ne bi dolazilo do onih nemilih scena koje smo morali gledati na ulicama Vukovara', rekao je Karamarko.

Međutim za vrijeme jutrošnje rasprave SDP-ovci su otvoreno rekli da je HDZ kriv za jučerašnje događaje u Vukovaru.

'Neka krivicu potraže u svom dvorištu - nedostatak komunikacije, arogancija, podcjenjivanje Stožera i Vukovara i nepoštivanje ovog zakona. HDZ je zapravo kriv i za 350 tisuća nezaposlenih, HDZ je kriv i za to što zadnje dvije godine nema investicija, HDZ je kriv što su uništeni brojni poduzetnici, HDZ je kriv i što će se uvesti porez na nekretnine. Njima pašu ove teme i danima ćemo pričati o ovome, a ne o gospodarstvu', kazao je Karamarko.

Upitan je li u Vukovaru dao potpis za referendum o ćirilici, Karamarko je kazao da nije još, no da će to vjerojatno uskoro učiniti.