SKANDAL NA AKADEMIJI

Ne može biti policajac jer je ćelav?!

Bionic
Reading

'Nisam mogao vjerovati kada su mi rekli kako me neće primiti na Policijsku akademiju jer 'nemam kosu'. Prošao sam sve testove i liječnički pregled da bi me na kraju diskriminirali na temelju izgleda', kaže 20-godišnji Mario Marović iz Mravinaca.

Unatoč upisanom fakultetu strojarstva u Mariju je prevladala želja da bude policajac te se prijavio na natječaj za upis na Akademiju. U lipnju je prošao sve selekcijske provjere u koje spadaju: psihotest, test inteligencije, test opće informiranosti, test informatike, test engleskog i test fizičke spreme. Nakon toga je pozvan na dva razgovora s policijskim inspektorima, jedan u Splitu i jedan u Solinu, piše Slobodna Dalmacija.

'Nakon eliminacije pozvalo je nas 325 koji su samo trebali proći još liječnički pregled za upis na akademiju. Išao sam na liječnički u Zagreb u MUP-ov Dom zdravlja u Šarengradskoj ulici i napravio sam sve nalaze. Sve je bilo u redu, nalazi su mi bili uredni te sam s ostalima čekao komisiju. Treniram nogomet i kick boxing što ne bih mogao da nisam potpuno zdrav. U komisiji su bila dva liječnika koja su radila preglede te jedan treći muškarac.

Kad sam ušao, pogledali su moje nalaze i mene te su samo rekli: 'To je alopecija, ali imaš obrve i trepavice. Izađi, pozvat ćemo te.' Kada su me ponovno pozvali, unutra je bio samo taj treći muškarac koji mi je kazao: 'Mene su ostavili da ti priopćim ovu tužnu vijest, žao mi je, nemaš kosu'. Šokiran sam ga upitao što nije u redu jer su mi nalazi odlični, samo mi je odgovorio kako neće sa mnom raspravljati i da izađem van', prisjeća se Mario.

'Sutradan sam nazvao Ured za javne poslove i ljudske resurse u MUP-u gdje su me povezali s nekim načelnikom koji mi je prvo kazao: “Još jedan s tužnom pričom!” Nakon 25 minuta razgovora, priznao je da sam u pravu, ali mi je rekao kako prije nisu zbog sličnih razloga primili druge. Kazao je kako imaju u pravilniku da u policiju ne mogu osobe s tetovažom te tako ne mogu niti ja. Međutim, na svoje oči sam na pregledu vidio kako je prošao jedan što slabo vidi te jedan koji je imao povišenu razinu šećera u krvi te su mu rekli da pošalje nalaze u roku pet dana kada mu šećer bude niži.

O tetovažama koje su imali pojedini kandidati koji su prošli da i ne govorim. Znakovito mi je i što mi nisu htjeli vratiti moje liječničke nalaze, a vratili su ih svima ostalima koje su odbili', govori Mario. O svom problemu pisao je i ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću i ravnatelju policije Vladi Dominiću te čeka njihove odgovore.