B.A.B.E. O SLUČAJU JOVEV I BABIĆ

'Ne dižite svoj glas protiv vlasti jer ćemo vam već nešto naći'

05.02.2014 u 15:07

Bionic
Reading

Udruga B.a.b.e. kaže kako se 'HZZO u više navrata već pokazao kao glavni dušobrižnik interesa države koji odmah proziva i provjerava sve koji su na bolovanju, a dižu glas protiv neke nepravde ili nepravilnosti'. Riječ je o provjeri bolovanja Jasmine Jovev koja sisačku županicu proziva za nepravilnosti, koja je gostovala u emisiji 'Nedjeljom u 2' dok je bila na bolovanju zbog bolesti djeteta. Osvrću se i na teatralno uhićenje šefa Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića

'Kao da su sve bolesne osobe ujedno već nužno i u predsmrtnom hropcu pa se ne smiju kretati ni glasati. Čekanja u bolnicama, pred šalterima radi raznoraznih ovjera uvijek su dopuštena, ali bilo koji javni nastup ne', kažu u udruzi.

'Hapšenje pak Ivice Babić predstavlja presedan koji si jedna uređena demokratska država nikada ne bi smjela dozvoliti. Teatralni čin hapšenja pred kamerama nekih medija i stavljanje lisica, čije je korištenje, prema utvrđenim europskim standardima, dopustivo samo u izuzetnim situacijama, i to kada postoji opravdana sumnja da uhapšenik predstavlja opasnost za sebe i druge ili se jasno opire uhićenju, apsolutno se ničim ne može opravdati. Izvjesno je da je postupak posve nesrazmjeran prirodi mogućeg počinjenog kaznenog djela. Trenutak odabran za hapšenje i pritvaranje potiče opravdanu sumnju u namjeru države da pokaže svoje mišiće i moć te strašenjem drugih sindikalnih vođa utiša opće nezadovoljstvo građana/ki', upozoravaju.


Uglavnom, i nakon što je Europska komisija u svom prvom izvješću o korupciji u Europskoj uniji zatražila od Hrvatske da uvede mjere prevencije i uspostavi bolju zaštitu zviždača, vidimo kako institucije odmah na njih nasrću i provjeravaju ih, umjesto da odgovorni hitno poduzmu mjere provjere podataka koji su iznijeti u javnosti, a terete osobe koje su na poziciji. Oba čina šalju jasnu poruku – ne dižite svoj glas protiv onih koji su na vlasti jer ćemo uvijek pronaći nešto u čemu ste se ogriješili o zakone i uredbe. Veliki brat je tu da motri i kontrolira vas, a ne vi njega', zaključuje priopćenje Sanja Sarnavka u ime udruge B.a.b.e.