JAPANSKO PRAVOSUĐE

Ne daju joj registrirati svoju bebu na sebe

26.01.2009 u 13:18

Bionic
Reading

Kad se radi o zlostavljanju žena i pravosudnim bizarnostima Hrvatska svakako spada u red zemalja koje se nalaze u samom vrhu po negativnim rekordima, ali da i u zemljama za koje bismo na prvi pogled rekli da su u potpunosti sređene mnogo toga ne štima, dokazuje sljedeći primjer iz Japana

Prema pisanju portala Japan today, jedna tamošnja žena tužila je državu, odnosno pokrajinske vlasti u prefekturi Okajama, zbog neravnopravnosti pred zakonom jer su odbile evidentirati njezino tek rođeno dijete kao njezino te traži naknadu od 3,3 milijuna jena.

Prefektura je odluku donijela na osnovi kontroverznog propisa Civile Code koji regulira registraciju novorođenčadi rođene u razdoblju od 300 dana nakon razvoda roditelja.

Neimenovana žena se za svoga bivšeg supruga udala u veljači 2006. i razvela u ožujku 2008. godine, nakon što više nije mogla trpjeti njegovo zlostavljanje. Ubrzo se preudala i rodila djevojčicu u studenome 2008. godine. Lokalne vlasti nisu odobrile djetetovu rodovnicu jer nije prošlo 300 dana od razvoda, što znači da je majka zatrudnjela prije nego se razvela od bivšeg supruga.

Prema propisu Civile Code, djeca rođena u razdoblju kraćem od 300 dana nakon razvoda roditelja moraju biti registrirana kao suprugova djeca. Djecu je moguće kasnije evidentirati kao djecu trenutnih supružnika njihovih majki, ali tek nakon daljnjih birokratskih aktivnosti i procedura.

'Zatrudnjela sam prije razvoda jer moj bivši suprug nije htio pristati na bezuvjetan razvod', rekla je Japanka. Usto je dodala da nikako nije mogla zatrudnjeti s bivšim suprugom jer je imao zabranu približavanja koju je sud izdao u listopadu 2006. godine. Odluku vlasti da ne odobre rodovnicu njene kćerke nazvala je iracionalnom diskriminacijom.