JAKOVINA O (NE)POPULARNOSTI

'Ne brine me što me ne vole, nisam u Vladi da budem miss simpatičnosti'

20.07.2015 u 14:30

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina najomraženiji je ministar u vladi Zorana Milanovića, a građani su ga ocijenili prosječnom ocjenom 2,01. Pokazalo je to istraživanje provedeno za emisiju Veto Jabuke TV. Sam ministar Jakovina zbog poražavajućih rezultata ankete nije zabrinut jer, kako kaže za tportal, provodi politiku reda, rada i reformi

Spomenuto istraživanje provela je 12. srpnja agencija Vectura, i to na uzorku od 520 ispitanika iz cijele Hrvatske. Rezultati su pokazali da je ministar financija Boris Lalovac najbolje ocijenjeni ministar u vladi Zorana Milanovića s prosječnom ocjenom 3,18, a ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina najomraženiji je s mršavom ocjenom 2,01.

'Ne pridajem posebnu pažnju tome jer je indikativno to da je moj prethodnik Petar Čobanković iz HDZ-ove vlade bio najpopularniji ministar iako su izostale konkretne reforme u resoru, imali ste stalne prosvjede, slabo ili nikakvo korištenje pretpristupnih fondova te niz afera i nezakonitosti koje su na kraju rezultirale guljenjem krumpira. Ali uz sve to on je bio jedan od najpopularnijih ministara u Vladi', kaže ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina za tportal.

Unatoč slaboj ocjeni građana, Jakovina je uvjeren da iza sebe ima rezultate. 'U tri i pol godine ovog mandata provodimo reforme koje su u interesu poljoprivrednih proizvođača, imamo najviše investicija u javnom sektoru, imamo najbolja državna poduzeća poput Hrvatskih voda i Hrvatskih šuma, imamo najveću iskorištenost fondova EU-a - i to su rezultati našeg rada. Red, rad i reforme ono su što radimo. Osobno radim odgovoran posao u vrlo složenom ministarstvu. Nisam sjeo u Vladu da budem miss simpatičnosti', kaže Jakovina za tportal.

No ovaj mjesec i Jakovina je imao prosvjed pred zgradom Ministarstva poljoprivrede. Prvo dovođenjem bikova, a kasnije i štrajkom glađu, medijsku pozornost izazvala su braća Markić, a došla ih je posjetiti i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Nakon razgovora s braćom Grabar Kitarović nenajavljeno je upala i u ured samog ministra, a nakon pola sata razgovora nazvao ga je premijer te je on napustio sastanak. Je li i to utjecalo na rezultate istraživanja, upitali smo ministra.

'Samo ću ponoviti da je to bio neprimjeren pritisak da interveniram i kršim zakon, što je izvan svih primjera dobre prakse i načina funkcioniranja izvršne vlasti i predsjednice RH. Sila, ulica i pritisci ne prolaze kod ministra Jakovine', kazao je on za tportal, ponovivši da braća Markić s pet OPG-ova, 800 hektara i 11,2 milijuna kuna, koliko su dobili u zadnjih 10 godina, sigurno ne spadaju u kategoriju malih poljoprivrednika.