OGOLJENA FARSA

Ne biste vjerovali tko se u UN-u 'bori' za ljudska prava!

13.11.2013 u 11:38

Bionic
Reading

Kina, Kuba, Rusija i Saudijska Arabija u utorak su na tri godine dobile mjesto u Vijeću za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi, najvišem UN-ovom tijelu za zaštitu ljudskih prava, unatoč zabrinutostima zbog kršenja i ograničavanja sloboda u te četiri države

Mjesto u 47-članom vijeću dobili su i Alžir, Velika Britanija, Francuska, Meksiko, Maldivi, Maroko, Namibija, Južna Afrika, Vijetnam i Makedonija. Godišnji izbor trećine članstva tog tijela održan je u 193-članoj Općoj skupštini UN-a. Južni Sudan i Urugvaj nisu prošli izbor u vijeće zbog konkurenata iz njihovih regionalnih skupina. U drugim regijama predložene države nisu imale protukandidate.

Novoizabrane države bit će u vijeću od 2014. do kraja 2016. godine.

'Povratkom Kine, Rusije, Saudijske Arabije i Kube, branitelji ljudskih prava imat će iduće godine posla u Vijeću za ljudska prava', ocijenila je Peggy Hicks iz organizacije Humna Rigths Watch. 'Na svu sreću niti jedna država u Ženevi nema pravo veta pa angažirana većina još uvijek može ostvariti konkretne rezultate', rekla je.

Hicks je rekla da će članice vijeća predane ljudskim pravima morati udvostručiti svoje napore na rješavanju ključnih problema, građanskom ratu u Siriji, pitanju odgovornosti za zločine u posljednjim mjesecima građanskog rata na Šri Lanki i ratu u Srednjoafričkoj Republici.

Po organizaciji UN Watch, skupini sa sjedištem u Ženevi koja prati rad UN-a, samo su četiri od 16 kandidata za 14 mjesta kvalificirana za Vijeće za ljudska prava na temljeu njihova poštivanja ljudskih prava, Britanija, Francuska, Makedonija i Meksiko.

Prvotno su se namjeravali kandidirati i Iran i Sirija ali su se povukli zbog kritika njihovog poštivanja ljudskih prava.

Tijekom glasovanja u UN-u preko ceste se održavao manji prosvjed protiv kineske politike spram Tibeta.