DUGOROČNI PLANOVI U OSIJEKU

Navodnjavat će se novih 30 000 hektara

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 21.07.2010 18:15
  • Objavljeno 21.07.2010 u 18:09
krmek-husarić-kraljicak_navodnjavanje

krmek-husarić-kraljicak_navodnjavanje

Izvor: tportal.hr / Autor: Kruno Kartus

Do 2020. godine na području Osječko-baranjske županije poljoprivredne površine pod navodnjavanjem trebale bi se povećati za 20 do 30 tisuća hektara, rečeno je danas u Osijeku na sjednici predstavnika Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Hrvatskih voda i Osječko-baranjske županije

Najveći projekti predviđaju gradnju sustava navodnjavanja na Karašici, lateralnog kanala Kneževi Vinogradi-Zmajevac u Baranji i Dravskog rita. Najpogodnije površine za navodnjavanje u Hrvatskoj prostiru se na 828 tisuća hektara, a od toga samo na Osječko-baranjskoj otpada 21 posto površina.

Sustav navodnjavanja Karašica predviđa regulaciju 50 kilometara tog vodotoka kod Valpova i Belišća čime bi se osigurala voda za 18.500 hektara zemljišta. Radi se o najskupljem od planiranih projekata koji će državu, Hrvatske vode i županiju koštati 664 milijuna kuna. Ukupan iznos svih planiranih radova iznosit će oko 1,2 milijarde kuna, a na današnjem sastanku dogovaran je model osiguranja sredstava.

Ispred Vlade na sastanak je došao državni tajnik Zdravko Krmek koji je istaknuo da su projekti iz Nacionalnog programa navodnjavanja i gospodarnje poljoprivrednim zemljištem važni za razvoj i zato su uvršteni u Vladine mjere gospodarskog oporavka.

Generalni direktor Hrvatski voda Jadranko Husarić osvrnuo se na poplave koje su u Osječko-baranjskoj županiji prouzročile oko 15 milijuna kuna šteta na vodnogospodarskim objektima. Za jesen je najavio početak radova na izgradnji lateralnog kanala Kneževi Vinogradi-Zmajevac koji će služiti obrani od viška voda s baranjskih brda i snabdjevanju 5000 hektara oranica u sušnim razdobljima.

U županiji se sada, istaknuo je zamjenik župana Željko Kraljičak, navodnjava samo 7 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta kojima upravljaju većinom manja gospodarstva s do 5 hektara površina. Povećanje navodnjavanih površina omogućilo bi poljoprivrednicima promjenu strukture uzgoja i veći udio radno intenzivne poljoprivrede. Na taj način u izrazito ratarskoj županiji povećala bi se proizvodnja povrća i voća.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi