REAKCIJE IZ SABORA

'Navještaj ultimatuma Grabar Kitarović nije dobar'

20.05.2015 u 12:20

Bionic
Reading

Nakon što je u svom obraćanju Kolinda Grabar Kitarović još jednom promijenila mišljenje oko proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, stigle su i prve reakcije parlamentarnih stranaka

Igora Kolmana (HNS) sve ovo počinje podsjećati na teatar apsurda.

'Ta neodlučnost, te promjene stava i to da je već mjesec dana to glavna tema, meni je potpuno neshvatljivo. Peti kolovoza jedan je od najvažnijih dana u povijesti i svi koji u ovoj zemlji obnašaju visoke političke funkcije, trebali bi paziti u svojim postupcima da ne umanjuju važnost tog dana i da njihovo ponašanje cijelu priču ne dovodi do razine rugla', kazao je Kolman.

Podsjetimo, predsjednica se javnosti obratila i objavila da će se pridružiti radu Odbora o Oluji. Rekla je da će se u njemu založiti za to da jedina proslava 20. obljetnice Oluje bude u Kninu, a da se vojni mimohod može održati uoči ili nakon 5. kolovoza. Podsjetimo, na mimohod u Zagrebu predsjednica je načelno pristala nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost početkom travnja. Tada je rekla da joj odgovara da se mimohod u danima oko proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. Međutim, mjesec dana kasnije, predsjednica je kazala kako za mimohode ima vremena te je predložila da se on održi 28. svibnja iduće godine, na Dan oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske. U današnjem obraćanju opet je dala do znanja da bi mogla pristati na vojni mimohod uoči ili poslije Dana pobjede.

Za mimohod su se odmah opredijelili u HDSSB-u, čiji Josip Salapić smatra da nije bilo potrebe za izvanrednim obraćanjem. 'Izvanredna press konferencija stvara dojam napetosti na relaciji kohabitacije predsjednice i Vlade. Tu se ide tko će kome brže spustiti, ali ako pitate građane svi su da se na te dane i Oluje, i Vukovara i Bljeska bude zajedno', kazao je Salapić.

U HDSSB-u smatraju da se Dan pobjede treba obilježiti prijepodne u Kninu, a poslijepodne mimohodom u Zagrebu.

'Sjetimo s predsjednika Tuđmana kada je imao vojni momohod na Jarunu, a možda i ljudi zaboravljaju da je doček vojske nakon Oluje bio na glavnom zagrebačkom trgu. Mislim da je Knin trebao biti mjesto obilježavanja u prijepodnevnim satima, a u glavni grad Hrvatske poslijepodne po uzoru na europske države. Mi smo dali punu potporu i organizacijskom odboru i svima koji su predložili da i Zagreb bude taj dan mjesto oblježavanja. Mišljenje predsjednice, koliko smo mi čuli, je prvo bilo da je pristala na obilježavanje u Zagrebu, pa je onda promijenila to, a sad se opet vratila svom mišljenju. Ne želimo predsjednicu osobno povrijediti, ali ona je predsjednica svih građana Hrvatske, svih opcija, i lijevih i desnih, pa ako težimo zajedništvu onda nema potrebe za ovakve press konferencije', rekao je Salapić.

To što će se predsjednica Grabar Kitarović pridružiti Državnom odboru za obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti SDP-ova Ingrid Antičević Marinović pozdravlja, ali također smatra da zbog toga nije trebalo doći do izvanrednog obraćanja javnosti.

'Bilo bi mi draže da je to učinila u redovnom obraćanju, međutim i izvanredno uvijek pomaže jednom smirivanju situacija i uviđanju da kaprici nikamo i ničemu ne vode, pogotovo kada je riječ o toj jednoj našoj najvećoj proslavi i obilježavanju pobjede. Mislim da je dobro da predsjednica sudjeluje u radu, ali navještaj ulimatuma nije dobar. Uvijek su dobri dogovori, a ako nema dogovora, onda se lijepo čita Ustav koji kaže da je predsjednica zapovjednica i zapovijeda kad se radi o ratnim operacijama, a ministarstvo i Vlada donose odluke o mirnodopskom raspologanju vojskom', kazala je Antičević Marinović.

Na pitanje slaže li se s tim da mimohod bude dan prije ili dan poslije godišnjice Oluje, SDP-ova saborska zastupnica je rekla: 'To me podsjeća na ono uoči Dana republike. Znate, dan je dug i možemo ga proslaviti kako je predložila Vlada da imamo i mimohod u Zagrebu i proslavu u Kninu.'