REVNI KONTROLORI

Navijači pokušali ući na Poljud s tuđim covid-potvrdama, nije im upalilo

23.07.2021 u 13:06

Bionic
Reading

Splitska policija u četvrtak je zatekla četvoricu navijača koji su s krivotvorenim covid potvrdama pokušali ući na poljudski stadion gdje se igralo 2. pretkolo UEFA-ine Konferencijske lige između splitskog Hajduka i Tobola iz Kazahstana

Policija je u petak izvijestila da je prije, za vrijeme i nakon utakmice privela ukupno 28 osoba, najvećim dijelom zbog prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, dok značajnija narušavanja javnog reda i mira te oštećenja imovine nisu zabilježena.

Osim toga, četiri su osobe prilikom ulaska na stadion zatečene s krivotvorenom covid potvrdom te će se protiv njih, zbog sumnje da su ostvarili obilježja kaznenog djela krivotvorenja isprava, podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Neslužbeno, krivotvorene četiri covid potvrde u Splitu prvi su takav zabilježen slučaj u Hrvatskoj kada su navijači uzeli tuđe potvrde vjerujući da će im samo provjeravati kod, ne i identitet. No, prevarili su se jer su ih na ulazu zatražili osobne iskaznice i utvrdili da covid potvrde nisu izdane na njihovo ime.

Do sada su se u Hrvatskoj krivotvorili samo PCR testovi, pa je tako na utakmici koja se prije nekoliko dana igrala na Poljudu policija otkrila 26 navijača sa krivotvorenim testovima, a među njima je bilo čak 13 maloljetnika.

  • +2
Testiranje navijača uoči utakmice Hajduk - Tobol Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic / CROPIX

Inače, od početka godine do 14. srpnja na području Hrvatske policija je otkrila 703 krivotvorena PCR testa, za što je zapriječena zatvorska kazna do tri godine.