GOMILANJE VOJNIH SNAGA

NATO šalje zrakoplove na ukrajinsku granicu

10.03.2014 u 20:46

Bionic
Reading

NATO će poslati svoje izviđačke zrakoplove u Poljsku i Rumunjsku, države članice koje graniče s Ukrajinom, kako bi nadzirao ukrajinsku krizu, potvrdio je glasnogovornik Sjevernoatlantskog saveza, javlja BBC

Ovi letovi će 'povećati sposobnost praćenja situacije' i 'odvijat će se samo iznad teritorija' zemalja koje pripadaju Atlantskom savezu, kazao je glasnogovornik.

Odluka NATO-a dolazi nakon što je Rusija zacementirala kontrolu nad Krimom uoči nedjeljnog referenduma o odcjepljenju te pokrajine. Ukrajina i Zapad smatraju da je referendum ilegalan.

Podsjetimo, nakon puškaranja proteklog vikenda danas su oružane postrojbe, za koje se vjeruje da su ruski vojnici, opkolile vojnu bolnicu na Krimu.

Vojnici su umarširali u bolnicu u Simferopolju, prijeteći pritom osoblju i pacijentima.

Ruske trupe danas su zapucale iz automatskog oružja tijekom preuzimanja ukrajinskog mornaričkog punkta na Krimu. Neimenovani časnik ukrajinske mornarice rekao je kako su ruski vojnici provalili u bazu i uzeli mobitele ukrajinskim vojnicima, prilikom čega su otvorili paljbu. Nitko nije ozlijeđen, a zapovjednik baze pokušao je pregovarati ne bi li okončao incident.

Proruske snage također blokiraju ukrajinske vojnike diljem Krima. Moskva je nekoliko puta demantirala da ruski vojnici sudjeluju u 'blokadama' na Krimu, kazavši da su naoružani vojnici koji se ondje nalaze krimske obrambene snage.