cijepljenje protiv korone

Nataša Ban Toskić o nuspojavama: Nevjerojatno je da obiteljski liječnik treba donositi odluku za svakog pacijenta

28.12.2020 u 23:09

Bionic
Reading

Posljednjih dana Hrvatska bilježi pad broja novooboljelih, a počelo je i cijepljenje protiv koronavirusa. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazala je u emisiji Otvoreno da su razlog padu zaraženih efikasne mjere, ali i odgovorno ponašanje građana.

'Ukupno imamo oko 5800 osoba cijepljenih kroz dva dana, od toga u domovima za starije 4500 osoba, a 1300 osoba se odnosi na zdravstvene djelatnike', kazala je Pavić Šimetin za HRT.

Željan Antulov, infektolog u Općoj bolnici Šibenik, prva je osoba cijepljena u Šibensko-kninskoj županiji. Kazao je da nuspojavama nije bilo, osjeća tek bol na mjestu uboda.

'Samo dežurstvo tijekom kojeg sam cijepljen nosi više nuspojava od cjepiva. Osjećam se dobro, kazao je Antulov dodajući da je bilo pozitivnih reakcija nakon njegova cijepljenja pred kamerama. Liječnik pokušava uvjeriti sve koji ga pitaju da ovo cjepivo ne bi trebalo izazvati nuspojave.

U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" cijepljeno je 78 zdravstvenih djelatnika, a kod petero su registrirane blaže nuspojave.

'Promjene na koži su se relativno kratko javile, u jednom slučaju s odgodom od dva sata, a nestale su primjenom adekvatne terapije. U svim slučajevima se radi o osobama koje imaju anamnezu određene alergijske podloge - alergija na pelud, alergija na određene antibiotske pripravke, to nije do kraja ispitano i nijedan od djelatnika nije imao anamnestički podataka o nekoj težoj alergijskoj reakciji', rekao je Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Pavić Šimetin je kazala da su u Hrvatskoj zabilježene blaže reakcije na cjepivo - osjećaj slabosti, umor, povišena temperatura, a najčešća nuspojava je bolnost i crvenilo na mjestu uboda.

'Čak i pokoji slučaj vrtoglavice, to su blage nuspojave koje su se pokazale u 3. fazi kliničkog ispitivanja. Teže nešto nije zabilježeno. Kad se uspoređuje sa smrtnošću od covida, i prosječno obolijevanje koje imamo, recimo da oboli 1000 osoba, može se očekivati da 17 osoba prema trenutnoj smrtnošću premine. Ipak je teža sama bolest nego što mogu biti eventualne nuspojave cjepiva', navela je zamjenica šefa HZJZ-a.

Pero Lučin, imunolog sa Sveučilišta u Rijeci, kazao je da nema razloga očekivati teže nuspojave. Naglasio je kako treba paziti na alergijske reakcije na pojedine komponente cjepiva, a tu je, kaže, jako važna uloga liječnika opće medicine koji trebaju znati povijest bolesti svakoga pacijenta.

No liječnici opće medicine imaju prigovore na način da se veliki dio posla stavlja njima na teret.

'Anafilaktička reakcija je jedina apsolutna nuspojava, sve ostale moguće alergijske reakcije ostavljene su na procjenu obiteljskom liječniku što smatram da je vrlo nekorektno. To je novo cjepivo. Doista je nevjerojatno da obiteljski liječnik koji je glavni cjepitelj treba donositi odluku za svakog pacijenta. Mislim da pacijenti trebaju biti jako dobro informirani u jednoj transparentnoj kampanji i bilo bi najpraktičnije da sami za sebe donesu odluku i prijave se na jednu digitalnu platformu gdje bi odmah mogli dobiti i datum i mjesto cijepljenja, a nama bi se olakšao rad, rekla je Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Pavić Šimetin je kazala da obiteljski liječnici imaju potporu HZJZ-a, te da su obveze liječnika u odnosu na cijepljenje propisane Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a kazala je i da će kampanja za cijepljenje biti usmjerena prema osobama koje imaju pozitivan stav cijepljenju odnosno onima koje treba potaknuti da se odluče na taj korak.