NOVI KRUG

Nastavljaju se pregovori s Rumunjima oko HŽ Carga

14.01.2014 u 12:26

Bionic
Reading

HŽ Cargo danas je izvijestio da se nastavak razgovora o privatizaciji s predstavnicima rumunjske Grampet Grupe očekuje ovog ili sljedećeg tjedna, a Grampet je potvrdio da je dobio poziv za nastavak razgovora

'Kako je dogovoreno tijekom posljednjeg kruga razgovora krajem prosinca prošle godine, nastavak razgovora očekuje se ovog ili sljedećeg tjedna', kaže se u obavijesti HŽ Carga objavljenoj na kompanijskim internetskim stranicama.

U obavijesti, koju je objavilo i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, navodi se kako bi se u nastavku pregovora s rumunjskim partnerima trebao postići dogovor o određenim pojedinostima ugovora i ispunjavanju uvjeta za preuzimanje tvrtke u okvirima dane ponude.

U HŽ Cargu i Ministarstvu očekuju da bi se do kraja mjeseca mogao postići konačan odgovor vezan uz privatizaciju HŽ Carga.

U obavijesti se dodaje kao se, s obzirom na poteškoće u kojima se tvrtka nalazi i važnost rješavanja stanja u cijelom željezničkom sektoru, razmišlja i o alternativnim rješenjima u slučaju neuspjele privatizacije

'Kao odgovorni vlasnik, Vlada Republike Hrvatske razmatra i druge modele rješavanja situacije u HŽ Cargu i u slučaju da će to biti potrebno, pristupit će razradi drugačijeg modela rješavanja stanja u tvrtki', kaže se u obavijesti.

Iz Grampet Grupe pak stiglo je priopćenje u kojem se navodi da Grampet nastavlja pregovore s hrvatskim Ministarstvom prometa za stjecanje udjela u HŽ Cargu.


Taj proces se, kažu u Grampetu, nastavlja kako je dogovoreno te dodaju kako im nije poznato da su tom smislu nastupile promjene.

U priopćenju se navodi da je Grampetova uprava u ponedjeljak primila poziv za sastanak s ministrom Sinišom Hajdaš Dončićem koji bi se trebao održati ovaj tjedan, koji je odgovor na Grampetov zahtjev za sastankom upućenim krajem prošle godine.

'Grampet grupa se veseli tom sastanku kao prilici za dobijanje potrebnih razjašnjenja pitanja bitnih za preuzimanje', kaže se u priopćenju.

Grampet grupa to smatra ključnim za napredak pregovora budući da je Due Diligence obavljen prije godinu dana i više ne pokazuje trenutno financijsko stanje HŽ Carga.

Grampet grupa dodaje kako ne može komentirati bilo koje izjave izvan pregovaračkog okvira te da vjeruje da je u najboljem interesu svih uključenih strana raditi zajedno s najvećom odgovornošću za uspješan završetak privatizacije.

Nedoumice oko nastavka privatizacije HŽ Carga izazvala je jučerašnja izjava ministra financija Slavka Linića Hrvatskom radiju, u kojoj je najavio kako će se tijekom ovog tjedna s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdaš Dončićem razgovarati što s HŽ Cargom.

'Za sada nemamo pozitivnih odgovora vezano za ponude za privatizaciju Carga. Očito je da će Vlada sama morati podnijeti teret određenih rješenja u Cargu', kazao je Linić na upit je li propao dogovor s rumunjskim Grampetom o privatizaciji HŽ Carga.