DIPLOMATI BEZ DOGOVORA

Nastavlja se kopnena ofenziva u Gazi

04.01.2009 u 10:35

Bionic
Reading

Izraelska kopnena ofenziva se nastavlja, a diplomatske inicijative za primirje zasad ne daju rezultata. Vijeće sigurnosti nije postiglo nikakav dogovor, premda je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon pozvao na hitan prekid operacije u Gazi

Veleposlanik Jean-Maurice Ripert rekao je da je Vijeće 'ozbiljno zabrinuto zbog eskalacije' nasilja, ali da dogovor nije postignut. 'Nismo mogli postići dogovor večeras, vidjet ćemo za sutra.' Sjedinjene Države spriječile su u nedjelju rano ujutro libijski pokušaj da nagovori Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da pozove na hitan prekid vatre u Gazi, kamo su u subotu navečer ušle izraelske kopnene snage, kazali su diplomati za Reuters.

Dok diplomati pokušavaju naći rješenje, traje izraelska kopnena ofenziva. Izraelski izvori javljaju da je od početka akcije ranjeno trideset izraelskih vojnika, no da nijedan nije smrtno stradao. Ranije je iz Hamasa objavljeno kako je u sukobima u pojasu Gaze, koji su počeli u subotu navečer, poginulo devet izraelskih vojnika

Usto je izraelska strana priopćila da je prema Izraelu ispaljen mali broj raketa. 'Osam raketa kratkoga dometa i minobacačkih granata ispaljeno od početka kopnene operacije u smjeru Izraela i nije bilo žrtava', rekao je njihov glasnogovornik. Izraelci tvrde da su 'ubili i ranili više desetaka' palestinskih boraca, a Hamas nije izvijestio koliki su gubici na njihovoj strani. U sukobima na sjeveru pojasa Gaze, prema palestinskim medicinskim izvorima, ozlijeđeno je puno palestinskih boraca, no do mnogih se vozila hitne pomoći nisu uspjela probiti.

Izrael je kopnenu akciju pokrenuo u subotu predvečer slanjem tenkova i pješaštva u pojas Gaze u borbu protiv pokreta Hamas koji nije prestao raketirati izraelski teritorij ni nakon osam dana intenzivnih zračnih napada. Na samom početku večernje akcije izraelski su tenkovi ubili sedmero stanovnika Gaze i tako je broj Palestinaca poginulih od početka operacije 27. prosinca prešao 450, kažu izvori iz zdravstva.