ŽRTVE ZLOČINA SKEPTIČNE

Nastavlja se Karadžićeva kupovina vremena

Majke iz Srebrenice

Majke iz Srebrenice

Izvor: Reuters / Autor: -

Odgađanje početka suđenja Radovanu Karadžiću zbog njegovog nepojavljivanja u sudnici žrtve zločina u BiH tumače kao igru s osjećajima preživjelih, smatrajući da na taj način želi kupiti vrijeme i od sebe stvoriti mučenika, piše BIRN - Justice Report

'Mislimo da postoje mehanizmi u Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koji će osigurati efikasno suđenje i bez njegovog pojavljivanja u sudnici. Vjerojatno će to biti manjkavo i neće imati efekta koji očekujemo od tog procesa stoljeća i nama najvažnijeg suđenja pred ICTY-jem', smatra Edin Ramulić iz Udruženja Prijedorčanki 'Izvor'. Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužen je pred Haškim sudom za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Karadžić je uhićen 21. srpnja 2008. godine u Beogradu, nakon višegodišnjeg skrivanja. Početak suđenja pred ICTY-jem bio je zakazan za 26. listopada, ali je odgođen za 27. listopada jer se optuženi nije pojavio u sudnici. Prošlog tjedna Karadžić je obavijestio Sudsko vijeće da se ne namjerava pojaviti jer 'nije spreman za proces'.

'Samim tim što je rekao da se neće pojaviti u sudnici znala sam da je to neka ujdurma jer oni cirkuse prave i to im prolazi non-stop. (...) Imam osjećaj da nema pravde za nas žrtve nigdje. Vjerujte da sad ovo vrlo teško preživljavamo, kao da nam ponovo čine zločin, ali je sad puno strašnije jer nam to svijet čini', kaže Nisveta Zametica, predsjednica Udruženja 'Žene Kasindolske 92'.

'Sasvim je jasno da je to pokušaj da se kupi vrijeme i da se sačeka trenutak u kojem će Ujedinjeni narodi ponovo razmisliti o Sudu i njegovom daljnjem radu. Što je Karadžiću jedino preostalo? Preostalo mu je da o sebi stvori sliku mučenika i da ga srpski narod upamti u povijesti kao žrtvu urote međunarodne zajednice', dalje ističe Ramulić.

Bivša zatočenica logora Vojno kraj Mostara, Saja Čorić, smatra kako su Karadžićevim nepojavljivanjem na početku suđenja povrijeđene sve žrtve zločina u BiH. 'Tužno je to što se i danas, 2009. godine, međunarodna zajednica igra osjećajima žrtava u BiH, a u ovom trenutku ne samo žena Srebrenice nego i drugih žrtava', smatra Čorić, prenosi portal Sarajevo-X

Karadžić nije jedini haški optuženik koji se odbijao pojaviti u sudnici i odgađao suđenje. U studenome 2006. godine Vojislav Šešelj, bivši predsjednik Srpske radikalne stranke uRepublici Srbiji i Crnoj Gori, odbio je napustiti ćeliju i pojaviti se na početku suđenja.

Šešelj, optužen za zločine u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini, pojavio se na suđenju koje je počelo u listopadu 2007. godine i koje još uvijek traje. Početak suđenja bojkotirao je i Jovica Stanišić, bivši načelnik Službe državne sigurnosti i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u ožujku 2008. godine, tvrdeći da je teško bolestan. Suđenje Stanišiću za zločine u BiH i Hrvatskoj počelo je u lipnju 2009. godine.

Karadžić također odbija imenovati svog odvjetnika, pa je Tužiteljstvo od Suda zatražilo da mu nametne odvjetnika koji bi ga zastupao, što bi omogućilo normalno odvijanje suđenja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi