STRAH U DELNICAMA

Nasilni policajac promoviran u inspektora

18.02.2009 u 15:41

Bionic
Reading

Iako su protiv delničkog policajca D. K. (29), kojeg je Delničanka Manuela Štimac prijavila za napad na njenog maloljetnog sina, slične i još teže prijave podnosili i brojni drugi mještani žaleći se na njegovo nasilničko ponašanje, maltretiranje i ozljeđivanje, on je promoviran na višu funkciju policajca inspektora

DELNICE - Istražujući tvrdnje mještana Delnica, koji su se javili nakon napisa o napadu na sina Manule Štimac, Slobodna Dalmacija piše da se na ponašanje D. K. službeno žalio i sam gradonačelnik Delnica Marijan Pleše

Među žrtvama su se našle i dvije ugledne delničke sportašice koje se s nelagodom prisjećaju brutalnoga napada u diskoteci H2O. Zbog niza takvih incidenta D. K. je tijekom 2005. i 2006. godine bio prijavljen na Prekršajnom sudu za kršenje Zakona o javnom redu i miru i oba puta proglašen krivim, te novčano kažnjen, no to ga nije omelo da se i dalje ponaša nasilnički, kako u službi, tako i izvan službe.

Krajem 2008. protiv njega je pokrenut i kazneni postupak zbog nanošenje teških tjelesnih ozljeda i zlostavljanja građana pri obavljaju službe. Za oba djela predviđena je kazna trajanju od 3 mjeseca do čak tri godine zatvora. Tereti ga se da je pri obavljanu službene dužnosti zlostavio i vrijeđao ljudsko dostojanstvo suumještanina D. H.-a, te ga pritom i teško ozlijedio. Oštećeni D. H. tvrdi da je izgubio sluh, a sudski postupak je u tijeku i trenutno se čekaju rezultati kombiniranoga medicinsko-sudskog vještačenja.

Gradonačelnik Pleše poslao je predstavku načelniku delničke policije još 2005. godine, nabrajajući žalbe građana na policajčeve napade, njegovu prebrzu vožnju u alkoholizarnom stanju, te nedolično i agresivno ponašanje.

Protiv policajca je pokrenut disciplinski postupak, ali još uvijek nema odgovora kako je taj postupak okončan.

Mještani Delnica, inače, s priličnim strahom govore o D.K., odnosno uopće ne žele govoriti o njemu bojeći se da mu se ne zamjere i da im se nešto ne dogodi. Dakle, ono što je na kraju najvažnije, policajac među građane umjesto sigurnosti unosi strah.

Neki građani kažu da si je D. K. prije nekoliko godina sam propucao nogu i da je izbačen iz Lovačke udruge Vidra zbog krivolova.