TAMNA STRANA MJESECA

NASA napokon pustila misteriozan zvuk iz ere Apolla

22.02.2016 u 11:39

Bionic
Reading

NASA je ovih dana konačno javno objavila misteriozan zvuk koji je 1969. na letu s druge, udaljenije strane Mjeseca čula posada Apolla 10.

Transkripti razgovora koji su o neobičnom zvuku vodili astronauti Eugene Cernan i John Young, držani su u tajnosti četiri desetljeća da bi u javnost bili pušteni 2008. godine, međutim, ne i zvučni zapis.

Transkript je izgledao ovako:

- Ova glazba zvuči kao iz dalekog svemira, zar ne? Čuješ li to? Ovaj zviždavi zvuk?

- Da

- Vuuuuuu. Reci svoj...

- Jesi li i ti čuo taj zviždavi zvuk?

- Da. Zvuči kao, znaš, neka glazba iz dalekog svemira.

- Pitam se što je to.

U trenutku kada su vodili ovaj razgovor, astronauti su se nalazili s druge strane Mjeseca. Nisu imali kontakt sa Zemljom pa nisu očekivali da će išta čuti na svojim uređajima. 'Glazba' je prestala nakon sat vremena.

Prema novoj seriji 'NASA-ini neobjašnjeni dosjei' koja se emitira na postaji Science Channel, cijeli je događaj bio toliko neobičan da su raspravljali hoće li ga prijaviti nadređenima u NASA-i jer su se bojali da bi ih mogli proglasiti neprikladnima za buduće letove.

Zvuk ipak ima objašnjenje

Zvuk koji se čuje na NASA-inoj čuvanoj snimci uistinu zvuči znanstveno fantastično, no zapravo ima prilično jednostavno znanstveno tumačenje.

Naime NASA-in tehničar u emisiji kaže da su dva radijska uređaja u dvama svemirskim letjelicama – lunarnom modulu i komandnom modulu ušli u tzv. interferenciju jedan s drugim.

Neobičan zvuk čuo je i Michael Collins koji je nekoliko mjeseci kasnije bio sam u letjelici dok su se Buzz Aldrin i Neil Armstrong provodili u povijesnom skakutanju po površini Mjeseca.

Colins kaže da su ga tehničari upozorili na mogućnost da će čuti zvuk; u protivnom bi se gadno uplašio.

Događaj je zabilježio u svojoj knjizi 'Carrying the Fire: An Astronaut's Journeys', a kaže da se zvuk čuo samo kada su bila uključena oba radijska odašiljača na objema letjelicama te kada su se one nalazile relativno blizu.

No astronaut Al Worden, pilot Apolla 15, ni danas nije uvjeren da je to jedino moguće tumačenje. Smatra da su astronauti Apolla 10 bili previše dobro upoznati s najrazličitijim zvucima i šumovima da bi bili iznenađeni 'svemirskom glazbom' koju su čuli.