DAJTE MU I VI GLAS!

Naš otok ljubavi u vrhu najljepših slika iz svemira

12.12.2013 u 15:43

Galešnjak prije i poslije

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Imgur

Bionic
Reading

Poznati hrvatski otok u obliku srca Galešnjak našao se na natjecateljskoj listi najljepših fotografija zemaljskih pejzaža snimljenih iz svemira

Natjecanje je organizirala američka tvrtka DigitalGlobe koja satelitima snima fotografije za državne institucije i privatnike.

Trenutno je u vodstvu fotografija Vezuva s oko 5.200 lajkova, a odmah za njom slijedi Galešnjak sa 4.100.

Pravila igre su sljedeća: glasači mogu lajkati više ili čak sve fotografije, a pet najboljih ići će u drugi krug. Pobjednici će biti objavljeni krajem mjeseca.

Trenutno su, s nešto više od 1.000 lajkova, dobro pozicionirane još snimke srednjovjekovne palače Aleppo u Siriji, rijeke Kolorado u SAD-u i Belfasta u Irskoj.

No glasanje je tek počelo. Ako vam se naš Galešnjak najviše sviđa ili ako želite da se za njega čuje u svijetu, posjetite stranicu i dajte mu svoj lajk. Ako je suditi prema komentarima ispod galerije, naši susjedi Talijani su jako navijački raspoloženi i daju sve od sebe da pobijedi Vezuv.

Tekst o natjecanju objavio i britanski BBC koji je kao naslovnu fotografiju odabrao upravo otok ljubavi.

Galešnjak se nalazi u Pašmanskom kanalu između otoka Pašmana i mjesta Turanj na kopnu. Površina mu je 0,132 km2, a dužina obalnog pojasa 1,55 km. Na njemu postoje dva vrha, a najviši je visok 36 m.

Pažnju svjetske i domaće javnosti privukao je 2008. godine kad ga je Google Earth proglasio jednim od nekoliko prirodnih srcolikih fenomena. Nedavno je, zahvaljujući poljoprivrednim radovima na sadnji maslinika, dobio dvije pruge, no čini se da to nije ozbiljno narušilo njegovu ljepotu. Barem ne kada se gleda iz svemira (pogledajte galeriju gore).