46 MILIJARDI PIKSELA

Napravljena najveća slika svemira ikad

27.10.2015 u 15:04

Bionic
Reading

Njemački su astronomi od niza fotografija napravili najveću snimku svemira ikada koja je velika oko 46 milijardi piksela, a teška oko 194 gigabajta

Na sreću ovu fotografiju ne trebate skidati na svoje računalo da biste je vidjeli. Autori iz Ruhr-Universität u Bochumu kreirali su online aplikaciju koja vam omogućuje da je razgledate do mile volje. Na snimci se jasno vidi cijela Mliječna staza iz perspektive Zemlje. Snimka pokriva oko 6.500 puta veći dio neba nego što ga zauzima puni Mjesec.

U sastavljanju fotografije znanstvenici su se poslužili snimkama napravljenim u promatračnici u pustinji Atakama u Čileu. Prema izviješću objavljenom u časopisu Astronomical Notes slika napravljena u sklopu projekta Galactic Disk Survey (GDS) morala je biti podijeljena u 268 dijelova. Na njoj je nešto manje boja nego što je uobičajeno zato što su autori koristili uži filtar koji ne propušta previše boja. No on im je s druge strane omogućio da lakše pronalaze različita tijela, od kojih su mnoga bila okupana sjajem pa ih je bilo teško razlučiti. Na snimci je zabilježeno preko 50.000 različitih objekata među kojima i promjenjive zvijezde čiji bi sjaj mogao varirati zbog tranzita planeta ili drugih zvijezda u orbiti.

Prilikom razgledanja karte u trakicu koja sadrži koordinate dolje lijevo možete upisati imena različitih tijela, primjerice Eta Carinae ili M8 nebula, i program će pronaći i zumirati lokaciju na nebu na kojoj se traženi objekt nalazi. Dodatnim zumiranjem možete istraživati tijelo i njegovu okolicu. Uzmite pritom u obzir da je riječ o snimkama iz Čilea, što znači da možete vidjeti južno noćno nebo.

Želimo vam dobru zabavu jer je to vjerojatno najdetaljnija i najveća slika svemira koju ćete za duže vrijeme imati prilike vidjeti.