U IMOTSKOM

Napokon izmjerena dubina Crvenog jezera - 255,4 m!

30.09.2013 u 09:35

Bionic
Reading

U subotu, 28. rujna u popodnevnim satima, po prvi put je precizno utvrđena dubina poznatog kraškog fenomena, Crvenog jezera u Imotskom. Dulje od dva tjedna su trajale opsežne pripreme za spuštanje specijalne mini-podmornice ROV u dubine tog jedinstvenog jezera. Nakon priprema i odgađanja, jučer su precizni instrumenti izmjerili dubinu od 255,4 metra. Na taj način je definitivno potvrđeno da se samo dno jezera nalazi ispod morske površine. Akcija je ovaj put bila moguća i zbog relativno niskog trenutnog vodostaja jezera u sušnom periodu na kraju ljeta i početku jeseni. U proljeće taj vodostaj bude i za 70-ak metara viši od sadašnjeg

Zbog toga jedan prijašnji pokušaj mjerenja dubine nije bio uspješan jer je ukupna dubina bila viša od 300 metara. U pripremama za spuštanje mini-podmornice su sudjelovali marljivi entuzijasti iz Speleološkog odsjeka HPD Imotski. Oni su konstruirali žičaru i vitlo pomoću kojeg su na površinu jezera mogli spustiti platformu, jedan mali gumenjak, agregat za struju i dodatnu opremu.

Ivo Andrić sa splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u jezero je spustio i mjerne instrumente koji će u vodi ostati nekoliko mjeseci i prikupljati podatke. U okviru priprema u jezero su zaronili i zagrebački speleoronioci koji su napravili video snimke u dubinama Crvenog jezera i ušli u jednu od podvodnih špilja.
Nakon svih priprema i predradnji, subotu, 28. rujna, žičarom i vitlom je na površinu jezera spuštena mini-podmornica ROV. Osim mjerenja ronilica je obavila senzorska ispitivanja na osnovi kojih će se moći napraviti 3D profil jezera. ROV-om su upravljali operateri tvrtke Neptun-sub te snimili dno na dubini od 255,4 metra. Istaknimo i da je tvrtka Neptun-sub ronilicu ustupila besplatno.

Izmjerena temperatura vode na površini i iznosila je 23 stupnja. Dalje u dubinu temperatura je konstantno opadala. Na dubini od 25 metara bilo je izmjereno samo devet stupnjeva i to je konstantna temperatura do 100 metara dubine. Uz izmjerenu dubinu od 255 metra, ukupna dubina grotla Crvenog jezera premašuje 500 metara i to je najdublje jezero u Europi. Ime je jezero dobilo po specifičnoj crvenkastoj boji stijena u grotlu.

Pomoć u osiguranju akcije su pružili članovi HPD-a Imotski, HGSS-a te RK Crveno jezero. Pokrovitelj akcije je bila Turistička zajednica Grada Imotskog. U ovoj akciji nepobitno je potvrđeno da je jezero ljevkastog oblika i da je dno muljevito. Dimenzije na dnu su 16x10 metara. Ipak, Crveno jezero i nadalje krije neke tajne, pa je primjerice sonarom utvrđeno da se na sjeverozapadnim liticama nalaze šupljine i procjep kroz koje ulazi voda u jezero. Zanimljivu akciju su pratili i brojni građani Imotskog. Podsjetimo da se u centru Imotskog nalazi i Modro jezero, još jedan iznimno slikoviti i atraktivni prirodni fenomen koji ponekad potpuno presuši.