POLICIJSKO REAGIRANJE

'Napisi o plaćenicima koji su došli ubiti svjedoka štete istrazi'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.06.2009 10:52
  • Objavljeno 09.06.2009 u 21:34
Ivo Pukanić ubojstvo

Ivo Pukanić ubojstvo

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Povodom napisa u Jutarnjem listu od dana 10. lipnja 2009. godine o dolasku ubojica iz Srbije s namjerom da ubiju krunskog svjedoka u slučaju teškog ubojstva Ive Pukanića i Nike Franića ističemo, kako su objavljene informacije u potpunosti neutemeljene te štetne za kazneni postupak koji je u tijeku, priopćila je policija

Policija smatra da takvim 'neistinitim i senzacionalističkim napisima dolazi do neargumentiranog širenjem atmosfere nesigurnosti'.

Posebno su izrazili nezadovoljstvo činjenicom što je objavljen članak senzacionalističkog naslova, usprkos činjenici što je na upit novinara Jutarnjeg lista, informacija o dolasku ubojica iz Srbije i navodnim aktivnostima policije u vezi s tim, demantirana službenom izjavom predstavnika policije.

Naime, Jutarnji list je objavi kako je policija u utorak u Zagrebu tijekom jutra intenzivno tragala za Audijem A5 beogradskih oznaka, koji je viđen u užoj zoni novozagrebačkog naselja u kojem stanuje i krunski svjedok ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića.

Policija se ozbiljno prihvatila posla nakon što je pred stanom krunskog svjedoka izbio požar. Srbijanska policija već je presrela razgovor u kojem je Jocić tražio da se 'malog skine što prije', rekavši pritom i ime krunskog svjedoka, piše Jutarnji list.

Jesu li srbijansko, a možda i hrvatsko podzemlje, odlučili likvidirati krunskog svjedoka, trebala bi odgovoriti istraga. Moguće je da je riječ o psihološkom ratu jer je teško vjerovati da bi krunskom svjedoku, dok je pod zaštitom do zuba naoružanih pripadnika elitne postrojbe hrvatskog MUP-a, netko usudio prići.

Da je suradnja hrvatske i srbijanske policije te tužiteljstava i dalje intenzivna na rasvjetljavanju slučaja Pukanić, svjedoči i jučerašnji boravak Mladena Bajića, glavnog državnog odvjetnika, u Beogradu, gdje se sastao s kolegama iz specijalnog tužiteljstva. Donio im je dokumentaciju neophodnu za istragu protiv Željka Milovanovića, jednog od okrivljenih za Pukanićevo ubojstvo.

Krunski svjedok je 29. svibnja u iskazu istražnom sucu beogradskog Specijalnog suda za organizirani kriminal još iscrpnije progovorio o ulozi Sretena Jocića i njegova kuma Slobodana Đurovića u likvidaciji Ive Pukanića i Nike Franjića. No njegov bi iskaz mogao otvoriti, kao što već i je, neke nove istrage u Hrvatskoj i Srbiji.

Ispričao je da mu je odvjetnik Zoran Pilipović za 2.000 eura sredio novu putovnicu u PU zagrebačkoj, jer mu je u staroj bila upisana zabrana izlaska iz zemlje zbog sudske presude. Rekao je kod koga je osobno podigao putovnicu koju je predao policiji.

Policija i USKOK to istražuju, kao i okolnosti pod kojima je, navodno, Sreten Jocić posredstvom svog kuma Slobodana Đurovića dao 100.000 eura odvjetniku Zoranu Pilipoviću da proba ishoditi transfer Roberta Matanića iz zatvora u Sremskoj Mitrovici u pritvor u Hrvatskoj, umjesto da bude izručen Bugarskoj. To se nije dogodilo i Matanić je izručen Bugarskoj. Ako ponovi i na suđenju ono što je rekao u istrazi, krunski svjedok je najopasniji za Sretena Jocića i Slobodana Đurovića.

Prva narudžba za likvidaciju krunskog svjedoka, zahvaljujući kojoj su USKOK i policija pridobili za suradnju sudionika pripreme atentata na Pukanića i Franjića, došla je od Roberta Matanića koji je iscrpno opisao svoju ulogu u pripremama. Nakon što je prepoznao rukopis Roberta Matanića te da bi trebala pasti i njegova glava, odlučio je progovoriti o Pukanićevu ubojstvu.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić za Večernji list je odlučno negirao tvrdnje o potjeri za plaćenicima iz Srbije koji su trebali likvidirati svjedoka pokajnika. Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec također tvrdi da nije bilo nikakve akcije niti je itko ugrožavao zaštićenog svjedoka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi