HUMAN RIGHTS WATCH TVRDI

'Napadi na Uzbeke bili su sustavni i organizirani'

KIRGISTAN

KIRGISTAN

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Međuetničko nasilje u Kirgistanu u kojemu je na jugu zemlje poginulo najmanje 2.000 ljudi, bilo je sustavno i dobro organizirano, izvijestio je u subotu Human Rights Watch (HRW), zatraživši međunarodnu istragu o tomu.

"Istraga koju je proveo HRW pokazala je da je nasilje, osobito napadi na uzbečke četvrti bilo sustavno i u većini slučajeva, dobro organizirano", stoji u priopćenju ove organizacije za obranu ljudskih prava čije je sjedište u New Yorku.

U priopćenju HRW-a stoji kako, unatoč optužbama uzbečke zajednice, nije moguće sa sigurnošću tvrditi jesu li kirgistanske snage bile izravno umiješane u napade na Uzbeke.

To je pitanje koje bi, prema mišljenju HRW-a, trebalo najprije razjasniti. "Potrebno je provesti međunarodnu istragu, utvrditi tko je odgovoran i pokušati zajamčiti da se takvo što više nikad ne ponovi", rekao je specijalist za izvanredna stanja u HRW-u Ole Solvang.

U priopćenju organizacije stoji i kako odluka kirgistanske vladi da u nedjelju organizira referendum o ustavu te da u zemlju, preciznije u "područja u kojima se gotovo i ne može živjeti", vrati desetke tisuća izbjeglih, predstavlja opasnost da se još više destabilizira situacija između kirgiske većine i uzbečke manjine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!