BELGIJSKI TUŽITELJI OTKRILI

Napadači na Bruxelles u stvari planirali novi napad na Francusku

10.04.2016 u 11:17

Bionic
Reading

Organizatori napada na Bruxelles 22. ožujka u kojem su ubijene 32 osobe izvorno su planirali novi teroristički napad na Francusku no od toga su odustali kad su snage sigurnosti uhitile neke od ključnih osumnjičenika i na brzinu su organizirali napad na glavni grad Belgije, objavili su u nedjelju belgijski tužitelji.

"Brojni detalji istrage pokazali su da je teroristička skupina izvorno namjeravala ponovno udariti na Francusku", objavilo je belgijsko savezno tužiteljstvo u priopćenju. "Iznenađeni brzinom napretka istrage odlučili su se napasti Bruxelles", dodaje se u priopćenju.

U okviru istrage belgijski sud optužio je jednog od glavnoosumnjičenih Mohameda Abrinija, uhićenog u petak, za "sudjelovanje u terorističjkoj skupini, teroristička ubojstva i pokušaje terorističkih ubojstava" počinjene napadom na Bruxelles, objavili su u nedjelju belgijski pravosudni izvori. Abrini je već optužen za teroristički napad u Parizu počinjen u studenome prošle godine.

Četiri mjeseca nakon terorističkog napada na Pariz u kojem je 13. studenoga život izgubilo 130 ljudi beligijska policija nanijela je udarac terorističkoj mreži uhićenjem Salaha Abdeslama 18. ožujka. On je bio glavnoosumnjičeni za pariški napad, a teroristički napad na Bruxelles uslijedio je samo četiri dana nakon njegova uhićenja.

U dvostrukom terorističkom napadu na zračnu luku Zaventem i stanicu podzemne željeznice u europskoj četvrti Bruxellesa ubijene su 32 osobe 22. ožujka.

U petak uhićeni Belgijac marokanskog porijekla Abrini prijatelj je iz djetinjstva obitelji Abdeslam i za njim se tragalo također od pariških napada.

On je priznao da je treća osoba na snimkama nadzornih kamera iz bruxelleske zračne luke.