STRANI MEDIJI O KOSOR

Nakon žučne rasprave Hrvatska dobila premijerku

07.07.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Hrvatski je sabor u ponedjeljak predvečer prihvatio vladu pod vodstvom Jadranke Kosor, javljaju svjetske agencije

Nakon cjelodnevne sjednice, piše dpa, i glasovanja u kojem je dobila 83 glasa, a 45 ih je bilo protiv nje, Jadranka Kosor postala je prva hrvatska premijerka i naslijedila Ivu Sanadera koji je prošli tjedan šokirao zemlju ostavkom nakon šest godina.

Nova premijerka najavila je brze poteze u borbi protiv teške gospodarske krize te obnovu zamrlih pregovora o približavanju Europskoj uniji, piše Reuters i dodaje kako je potpora novoj premijerki slaba, jer je dobila glasove 83 od 153 zastupnika.

Od prisutnih 128 zastupnika u Saboru, 45 oporbenih glasovalo je protiv nove vlade, javlja Tanjug i dodaje kako je povjerenje vladi izglasano nakon cjelodnevne i žučne rasprave, pa i vrijeđanja vladajuće većine i oporbe.

Agencija France Presse piše kako je Jadranki Kosor 56 godina, te kako je ta bivša novinarka koja je u subotu preuzela vodstvo Hrvatske demokratske zajednice, u ponedjeljak pred televizijskim kamerama potvrđena kao premijerka.

Austrijska agencija APA javlja kako će novoj premijerki teško biti ostvariti makroekonomsku stabilnost, a prva će joj zadaća biti rebalans proračuna.

Beogradski tisak objavio je kako je nova predsjednica hrvatske vlade u ponedjeljak u Saboru predstavila članove svojega kabineta koji bi trebao imati četiri potpredsjednika, pet novih ministara i novo ministarstvo uprave.

U tekstu naslovljenom 'Srbi dali uvjetnu potporu vladi Jadranke Kosor', beogradski dnevnik 'Blic' prenosi kako je Kosor prije saborske rasprave u Banskim dvorima razgovarala sa zastupnicima Hrvatske stranke umirovljenika i nacionalnih manjina, koji su ranije najavljivali da će potporu novoj premijerki uvjetovati potpisivanjem novih koalicijskih sporazuma.

Kosor je, kako se ističe, kao prioritete nove vlade istaknula osiguravanje makroekonomske stabilnosti, stvaranje uvjeta za oporavak gospodarstva i izlazak iz krize, borbu protiv korupcije i provedbu reformi u zdravstvu, pravosuđu i javnoj upravi.

Dnevni list 'Danas' također navodi da su stranke manjina dale uvjetnu potporu vladi Jadranke Kosor, te prenosi izjavu predstavnika zastupničkog kluba manjina u Saboru Furija Radina da će potpora manjina postojati, ali će moći biti revidirana, što će ovisiti o poštivanju rokova.

Portal B92 prenosi kako je Kosor i njenu novu vladu poduprlo 83 zastupnika, dok je njih 45 bilo protiv, te da je izglasavanju povjerenja novoj vladi prethodila žučljiva rasprava između vladajuće koalicije koja je vladi Jadranke Kosor pružila potporu, i oporbe koja se zauzela za raspisivanje prijevremenih izbora.

Državna televizija RTS na svojoj internetskoj stranici ističe kako je nakon maratonske rasprave u Saboru, Jadranka Kosor izabrana za hrvatsku premijerku. Dodaje se da je ona, predstavljajući program, posebno naglasila osiguravanje makroekonomske stabilnosti, stvaranje uvjeta za oporavak gospodarstva i izlazak iz krize.

U srbijanskoj javnosti odlazak Ive Sanadera i dolazak Jadranke Kosor na mjesto predsjednika hrvatske vlade nije izazvao ozbiljnije reakcije.

Baveći se mogućim razlozima Sanaderova odlaska s mjesta hrvatskog premijera, mediji su tijekom proteklih dana uglavnom informativno izvještavali o promjenama u hrvatskoj vladi, a iznimno su bili rijetki komentari srbijanskih političkih dužnosnika, u kojima se ustvrdilo da je riječ o unutarnjepolitičkom pitanju te su se izrazila očekivanja vezana uz nastavak daljnje suradnje između dviju zemalja i razvijanja dobrosusjedskih odnosa.