kaotično stanje

Nakon žestokih kritika Johnson brani britansko povlačenje iz Kabula: Britanija je ostala sigurna i istodobno poboljšala život stanovnicima Afganistana

29.08.2021 u 15:39

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson u nedjelju je stao u obranu britanskog zračnog mosta iz Kabula nakon žestokih kritika po kojima su ministri "spavali na straži", ostavivši u Afganistanu tisuće državljana te zemlje koji ispunjavaju uvjete za odlazak

Britaniju, kao i Sjedinjene Države, kritiziraju jer nije predvidjela koliko će brzo pasti afganistanska vlada, što znači da se nije na vrijeme i dovoljno kvalitetno pripremila za kaos koji nastaje pošto talibani preuzmu vlast.

Posljednji britanski vojni zrakoplov Kabul je napustio u subotu kasno navečer, okončavši kaotična dva tjedna tijekom kojih su vojnici pomagali u evakuaciji više od 15.000 ljudi.

Richard Dannatt, bivši načelnik stožera britanske vojske, rekao je da vlada mora pokrenuti istragu da bi se utvrdilo zašto se tako loše pripremila za tako brz razvoj događaja.

"Potpuno mi je nedokučivo zbog čega je, kako se čini, vlada spavala na straži", rekao je za Times Radio. "Uslijedilo je kaotično stanje, ali trebali smo djelovati bolje, mogli smo to učiniti bolje."

List Observer piše da uopće nisu pročitane tisuće e-mailova koje su ih ministarstvu vanjskih poslova poslale humanitarne organizacije, u kojima se detaljno opisuje status afganistanskih državljana kojima je trebala pomoć pri odlasku iz zemlje.

Oporbena dužnosnica Lisa Nandy tvrdi da su britanski ministri bili potpuno nespremni za povlačenje. "Ovo je sramotan trenutak bez presedana za ovu vladu..., da je dopustila da dođe do ovoga", rekla je za Sky News.

No Johnson tvrdi da bi, premda Britanija nije željela napustiti Afganistan na način na koji je to učinila, oružane snage trebale biti ponosne na svoja postignuća.

Obraćajući se svima onima koji su obavili posao za Veliku Britaniju u Afganistanu, a bilo ih je 150.000, kao i članovima obitelji 457 Britanaca koji su ondje poginuli, Johnson je rekao da je Britanija ostala sigurna i istodobno je poboljšala život stanovnicima Afganistana.

"Zahvaljujem svima koji su sudjelovali i mislim da mogu biti jako ponosni na ono što su učinili", rekao je u videozapisu objavljenom na internetu.

Zrakoplov s britanskim vojnicima u kojemu je bio i veleposlanik Laurie Bristow sletio je u nedjelju u Britaniju i očekuje ih se još. Bristow je rekao da će britansko veleposlanstvo u Afganistanu zasad djelovati iz Katara.