OTVORENA BIRALIŠTA

Nakon tri godine požara, poplava i tvrdog zaključavanja Australci biraju novu vlast, laburisti favoriti

21.05.2022 u 08:38

Bionic
Reading

Australci u subotu biraju novi saziv parlamenta i ti bi izbori mogli vratiti oporbene laburiste na vlast nakon devet godina konzervativne vlade, no utrka je tijesna.

Birališta su otvorena od 8 sati po mjesnom vremenu, a zatvaraju se se u 18.

Nekih 17,2 milijuna birača treba izabrati zastupnike na 151 mjesto u Zastupničkom domu na trogodišnji mandat.

Bira se i 76 predstavnika u Senatu na šest godina.

Stranka ili koalicija koja dobije najviše glasova automatski dobiva zadaću formiranja vlade.

Oporbeni lider iz Laburističke stranke Anthony Albanese, kojemu ankete daju blagu prednost za dužnost budućeg premijera, pozvao je birače "da mu pruže šansu".

Aktualni premijer, konzervativac Scott Morrison, na vlasti je od 2018. i natječe se za novi mandat, no čini se da je zadnjih dana do izbora smanjio prednost laburista.

Dvije zadnje ankete objavljene prije izbora, u četvrtak i petak, daju laburistima šestpostotnu prednost.

  • +7
Koronavirus u Australiji Izvor: EPA / Autor: BIANCA DE MARCHI

Premijer Scott Morrison nada se da će ponoviti "čudo" s prošlih izbora kad je zaostajanje u anketama pretvorio u pobjedu. Ali zato to će morati prevladati kolektivnu traumu iz zadnje tri godine.

Australci su u tom razdoblju doživjeli nekoliko katastrofalnih šumskih požara, razornih poplava i strogo pandemijsko zaključavanje.

Inače među najoptimističnijm biračima u svijetu, Australci su postali naglašeno pesimistični i zabrinuti za svoju budućnost, pokazala su ispitivanja javnog mnijenja.

Laburisti su u kampanji vladajućima naglašeno zamjerali nagli rast inflacije i spori rast plaća, no liberalno-nacionalna koalicija predvođena premijerom Scottom Morrisonom ukazivala na to da je nezaposlenost najniža od 1974. godine.