NIJE ŠALA

Nakon što je ugrizla troje ljudi, u Splitu otvoren 'lov na kunu'

28.05.2014 u 16:47

Bionic
Reading

Nemalu paniku u Splitu je izazvala vijest da je kuna, divlja životinja koja nikad dosad nije viđena u gradu, u tri odvojena incidenta ugrizla troje ljudi. Toliku paniku da je gradska uprava službeno organizirala 'lov na kunu'

Zvuči kao naziv nekog kviza, no situacija je ipak ozbiljna: iz kabineta gradonačelnika Ive Baldasara obavijestili su da je na teren poslan gradski koncesionar za veterinarsko-higijenski servis 'AS EKO', koji zajedno s policajcima i lovnim inspektorima pokušavaju locirati nestašnu životinju. Ne zna se je li možda bijesna, pa su sva trojica napadnutih Splićana preventivno cijepljena.

Njihovi bliski susreti s kunom dogodili su se na velikom području duž gradske obale - jedan na plaži Trstenik, drugi u lučici Zenta, a treći kod heliodroma splitske bolnice. Kako su nam potvrdili u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, dvojica muškaraca (38-godišnjak i 54-godišnjak) napadnuta su nakon što su pokušala uhvatiti životinju, dok je trećega (20-godišnjaka) ona ugrizla dok je na šetnici gurao bicikl.

'Molimo građane da se ne približavaju životinji radi mogućeg ozljeđivanja i da ukoliko vide kunu, lokaciju jave policiji ili na telefon 091/509-1155', stoji u obavijesti splitske gradske uprave.

U Zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije za tportal su potvrdili da nitko od trojice napadnutih građana nije ozlijeđen. Objašnjenje pojave divlje životinje usred grada pokušali smo dobiti i od Veterinarske inspekcije pri Ministarstvu poljoprivrede.

Oni su nas upoznali s procedurom koju je nužno obaviti obzirom da se radi o ugrizu divlje životinje.

Tijek događaja je sljedeći:

• ugrizene osobe su se obratile liječniku primarne prakse, koji ih je uputio Zavodu za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije, obzirom da su oni nadležni za postupanje s osobama koje su ugrizene od bijesne ili na bjesnoću sumnjive životinje.
• Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo su postupili sukladno proceduri prilikom ugriza bijesne ili na bjesnoću sumnjive životinje (detaljne informacije možete zatražiti od njih, obzirom da postupanje sa ljudima u ovakvim situacijama nije u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede)
• Obaviješteni su komunalni redari i lovni inspektori zaduženi za područje grada Splita i Splitsko dalmatinske županije, a po pitanju eventualne organizacije lova životinje kod koje se sumnja na bjesnoću
• U slučaju da se divlja životinja iz ove priče uspije uloviti, ista će biti upućena u laboratorij Hrvatskog veterinarskog instituta, kako bi se isključila ili potvrdila bjesnoća, a nastavno na rezultate dijagnostičke pretrage, bit će provedene i ostale mjere na području na kojem se životinja ulovi