nastavak rata

Nakon što je Beroš otkrio koliko i kada radi šefica obiteljskih liječnika stigao žestok odgovor: 'U maniri rigidnih partijskih vremena, izvadio je cedulju i odgovorio na naručeno pitanje'

26.03.2021 u 15:53

Bionic
Reading

Nakon što je danas ministar zdravstva Vili Beroš kritizirao istup predsjednice Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Nataše Ban Toskić stigao je i oštar odgovor

'Danas je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš, u maniri rigidnih partijskih vremena za koje smo mislili da su odavno iza nas, osobno napao liječnicu i kolegicu, predsjednicu KoHOM-a Natašu Ban Toskić. Izvadivši iz džepa 'cedulju', spremno je odgovorio na naručeno pitanje kako bi diskreditirao liječnicu i kolegicu, predsjednicu liječnika obiteljske medicine udruženih u KoHOM, iznoseći osobne podatke o njezinom plaćenom prekovremenom radu, čime je prekršio GDPR Uredbu o zaštiti tajnosti osobnih podataka', stoji u priopćenju KoHOM-a.

Pitaju se zašto ju je Beroš ad hominem 'napao i omalovažio' te zašto 'aktualni ministar zdravstva ne radi svoj posao'.

Pritom su ponudili i odgovor: 'Zato što nesposobni ministar i njegov tim ne znaju organizirati posao, nisu nabavili dostatne količine cjepiva, nisu u 21. stoljeću sposobni uspostaviti informatičku platformu cijepljenja na dobrobit pacijenata, liječnika i zdravstvenog sustava.'

'Upravo na manjkavosti u sustavu cijepljenja svojim je javnim istupima upozoravala predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić, iznoseći činjenice administriranja vezanih uz cijepljenje. Umjesto digitalne platforme koju ministar i njegov tim u 21. stoljeću ne znaju uspostaviti, obiteljski liječnici narudžbe i svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz cijepljenje provode s olovkom i papirom, dopisuju, prepisuju, križaju u bilježnicama, trpeći zbog toga i napade i prijetnje pacijenata koji su opravdano rezignirani zbog svega što proživljavaju oni i njihovi obiteljski liječnici zbog nesposobne administracije na čelu s najodgovornijim, a to je ministar Beroš', napominju.

  • +6
Konferencija za medije nacionalnog Stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Podsjećaju da je Ban Toskić je u ime obiteljskih liječnika koje zastupa između ostalog javno iznijela činjenice: nije organizirano masovno cijepljenje, kako se javno govori, u pojedinim županijama ne funkcioniraju punktovi za cijepljenje, već liječnici sami, svojim osobnim prijevozom, moraju preuzimati doze cjepiva u lokalnim zavodima za javno zdravstvo, premali broj doza u odnosu na broj pacijenata koji čekaju cijepljenje stvara tjeskobu i frustraciju među pacijentima s jedne strane dok s druge strane njihovi obiteljski liječnici troše dragocjeno vrijeme na telefoniranje, pozivanje, razvrstavanje pacijenata i cjepiva.

'Očito je da je sve iznijeto odraz nesposobnosti sustava kojemu je na čelu ministar Beroš, koji zbog vlastite nesposobnosti da uredi sustav sada traži Pedra u liječnici i kolegici Ban Toskić', smatraju.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor

Kažu da je danas Beroš 's pozicije moći napao i omalovažio osobno liječnicu i kolegicu, ali i sve liječnike obiteljske medicine koje ona kao predsjednica KoHOM-a predstavlja i zastupa'.

'Njihov vapaj za uklanjanjem administrativnih prepreka cijepljenju koje čekaju tisuće naših građana nije odbijanje cijepljenja, nego očajnički pokušaj da ukažu na nebulozna administriranja i potrebu uspostave sustava na dobrobit pacijenata, liječnika i cjelokupnog zdravstva. Stoga je ministar Beroš u liječnici i kolegici Ban Toskić našao Pedra koji će odgovarati za sve greške sustava kojemu je na čelu on kao nesposobni ministar', poručuju.

Podsjetimo, Beroš je danas na konferenciji nacionalnog Stožera civilne zaštite rekao: 'Predsjednica KoHOM-a je senzibilizirana za proces cijepljenja i iznosi probleme, a o njima moramo razgovarati. Jučer smo imali sastanak na tu temu, bili su svi ravnatelji domova zdravlja u Zagrebu. Treba raditi na rješavanju nepravilnosti. Informirao sam se kod ravnatelja i njihovi iskazi su drugačiji od onoga što kaže Ban Toskić. Zbunjuje mene kao ministra, ali i hrvatske građane, a to je nepotrebno u ovom trenutku', kazao je Beroš.

  • +8
Cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Dodao je kako je rad liječnika obiteljske medicine od osobite važnosti te da svi zdravstveni djelatnici moraju uložiti dodatni napor.

'Osnovni problem je pružanje uobičajene zdravstvene zaštite. U ovom trenutku po jednoj ordinaciji u Domu zdravlja Centar dolazi prosječno 30 doza cjepiva tjedno. Riječ je o cijepljenju pet-šest građana dnevno. Je li to toliki posao da im onemogući svu ostalu aktivnost, pitanje je', rekao je ministar.

Istaknuo je da je Grad Zagreb organizirao dodatnih 19 punktova mimo ordinacija obiteljske medicine i da svaki liječnik može odlučiti hoće li cijepiti u ordinaciji ili na punktovima.

'Sve je organizirano, liječnici samo trebaju doći. Kolegica Ban Toskić bila je na punktu i zaradila prekovremene sate koji su posebno plaćeni, dvanaest takvih sati. HZJZ je predvidio i osnivanje masovnih punktova za cijepljenje od 7. travnja, kad će biti omogućeno masovnije cijepljenje. Priča nikad nije jednostrana i pozivam sve da komuniciramo konstruktivno s prijedlozima i rješenjima, a ne samo javnim kritiziranjem', zaključio je Beroš.