NOVI PROBLEMI

Nakon Slovenije i Grčka blokira pregovore

29.01.2009 u 08:26

Bionic
Reading

U pozadini slovenske blokade konkretno je pitanje o napretku hrvatskih pregovora. Prema hodogramu Europske komisije, odnosno scenariju puta prema EU-u, u ovom trenutku smo trebali imati otvorena sva pregovaračka poglavlja, da bismo krajem ove godine tehnički završili pregovore, a članstvo očekivali u 2010. godini

Komisija smatra, prema saznanjima Slobodne Dalmacije, da se situacija što se tiče pravosudnih reforma i borba protiv korupcije pokrenula u dobrom smjeru, ali svejedno bi se moglo dogoditi da nam jedna zemlja, ali ne Slovenija, blokira otvaranje ovog poglavlja.

Tko sad? Grčka. Prema neslužbenim, ali pouzdanim informacijama Slobodne, Grci su nezadovoljni zato što je Hrvatska priznala makedonsku nacionalnu manjinu i Makedonsku autokefalnu pravoslavnu crkvu.
Grci prijete da nam neće 'pustiti' poglavlje o pravosuđu jer u dokumentima spominjemo makedonsku manjinu. Komunikacija se vodi iza zatvorenih vrata, a Mario Dragun, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, kaže da nema saznanja o najavama grčke blokade.

Kao što znamo, Grčka blokira Makedoniji ulaz u NATO, a također i napredovanje u pregovorima za EU, tako da ta kandidatkinja za članstvo već godinama ne može dobiti datum početka pregovora.

Razlog blokade jest to što se Makedonija zove Makedonija, a to Grčkoj smeta zato što to drži pretenzijama na vlastiti teritorij. Osim toga, Grčka na svojem teritoriju ne priznaje slavensku manjinu, koju zapravo čine Makedonci.
Gallupovo istraživanje pokazalo je da građani Makedonije, zemlje koju je Hrvatska priznala pod tim imenom, u većini ne žele euroatlantske integracije ako to znači odustajanje od imena.