iznuda

Nakon nesvakidašnjeg uhićenja u šoping centru prilikom kojeg su specijalci iznosili muškarca, policija objavila detalje slučaja

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 24.10.2020 11:23
  • Objavljeno 24.10.2020 u 11:22
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: screenshot RTL

Policija je objavida detalje istrage koja je rezultirala nesvakidašnjim uhićenjem u zagrebačkom šoping centru Arena kada je sedam specijalaca u pancirakama iznosilo je muškarca iz ove trgovačke meke

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave Zadarske proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom muškaraca starosti 30, 29 godina zbog sumnje da su počinili kazneno djelo „Iznuda“ na štetu 34-godišnjaka te nad još dvojicom muškaraca starosti 40 i 32 godina zbog pomaganja u počinjenju kaznenog djela.

Sumnja se da su osumnjičeni, prema unaprijed stvorenoj nakani da uporabom sile i ozbiljnom prijetnjom, za cilj imali naplatu protupravno nepostojeće tražbine.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičeni 30-godišnjak posredstvom osumnjičenog 29-godišnjaka upoznao oštećenog s kojim je tijekom svibnja 2020. godine dogovorio kupnju osobnog automobila za određeni novčani iznos, a koji novac je prema njihovom prethodnom dogovoru oštećeni trebao isplatiti u roku od 3 mjeseca. Kako oštećeni u dogovorenom vremenu nije skupio dogovoreni novčani iznos, kontaktirao je osumnjičenog 30-godišnjaka te zatražio odgodu plaćanja za još mjesec dana.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUP

Prije isteka novog dogovorenog roka isplate, osumnjičeni počinje svakodnevno nazivati oštećenog te požuruje isplatu, zbog čega je oštećeni pokušavao dogovoriti povratak automobila, na što osumnjičeni nije pristajao. Obzirom na pritisak, oštećeni se odlučio na hitnu prodaju navedenog osobnog automobila i to po sniženoj cijeni, što je i učinio sredinom rujna 2020. godine, a dobivenim novcem od prodaje je htio podmiriti barem dio duga.

Nakon prodaje osobnog automobila, dogovorio je sastanak se 30-godišnjim osumnjičenim, s ciljem vraćanja novčanog duga, kojom prilikom je dogovorena predaja novca na području Zapruđa. Međutim, iz straha za život oštećeni se susreo sa svojim prijateljem kojeg je zamolio da on obavi predaju novca, na što je prijatelj pristao.

Po sastanku s osumnjičenima (30, 29 i 40) predao je novac nakon čega je, po pregledu koverte i konstatacije da u istoj nije dogovoreni novčani iznos, 30-godišnjak mu bacio kovertu s novcem nazad, nakon čega su se svi razišli. Nadalje, dana 15. listopada 2020. godine oko 20 sati, na području Zadra, dok je oštećenog vozila njegova djevojka u osobnom automobilu, ispred njihova vozila se prepriječio osobni automobil, iz kojeg su izašli osumnjičeni (30, 29 i 32) dok je osumnjičeni 40-godišnjak ostao sjediti u automobilu.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUP

Tada 30-godišnjak i 29-godišnjak prilaze suvozačevim vratima gdje je sjedio oštećeni, što je kod njega zbog njihove pojave izazvalo strah za život. Oštećeni tad izlazi iz vozila, kratko razgovara s njima da bi ga osumnjičeni tada rukama i nogama počeli udarati po tijelu, uz verbalne prijetnje. Prilikom tog događaja, lakše su ga ozlijedili, a osumnjičeni 30-godišnjak, prema unaprijed stvorenoj namjeri da uporabom sile i ozbiljnom prijetnjom naplati nepostojeću tražbinu prijeti te zatraži uvećani novčani iznos uz kratak rok za predaju novca.

Sedam dana kasnije, 22. listopada 2020. godine oko 15 sati u trgovačkom centru u Ulici Vice Vukova, na zahtjev osumnjičenog 30-godišnaka, sastali su se da bi mu oštećeni predao novac. Tom prilikom osumnjičeni je bio naoružan pištoljem s metkom u cijevi, a novac je uzeo i zadržao kad je uhićen po policijskim službenicima Policijske uprave zagrebačke.

Uz uporabu sredstava prisile, osumnjičeni je priveden u službene prostorije na kriminalističko istraživanje. Prilikom uporabe sredstva prisile, uhićenja i privođenja nije bilo ozlijeđenih osoba, a sve je provedeno krajnje obzirno i profesionalno s aspekta same akcije i sigurnosti svih građana. Nadalje, istog dana u večernjim satima, ispred svoje adrese stanovanja uhićen je 29-godišnjak kojom prilikom su kod njega pronađena dva pištolja s pripadajućim spremnicima i streljivom.

Sljedećeg dana, 23. listopada također su uhićeni osumnjičeni 40-godišnjak i 32-godišnjak i privedeni na kriminalističko istraživanje. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće je podnijeto Općinskom državnom odvjetništvu Novi Zagreb.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!