REAKCIJE KOSOR I JOSIPOVIĆA

'Nakon Mladića, očekujemo i Hadžićevo uhićenje'

Bionic
Reading

Uhićenje Ratka Mladića dobra je vijest i očekujemo da će on stati pred lice pravde, kazala je premijerka Jadranka Kosor u kratkoj izjavi u Banskim dvorima prije današnje sjednice Vlade, komentirajući Mladićevo uhićenje u Srbiji

'Republika Hrvatska kao žrtva agresije i politike Slobodana Miloševića svakako pozdravlja uhićenje Ratka Mladića te očekuje uhićenje i Gorana Hadžića', kazala je Kosor. Istaknula je da je Mladićevo uhićenje dobra vijest za sve nas, za cijeli svijet, za sve žrtve politike i destrukcije Slobodana Miloševića te da znači dolaženje do konačne pravde, mira i stabilnosti na ovim prostorima i jugoistoku Europe.

Čeka se i Mladićevo izručenje pred Sud u Haagu kao nastavak u razvoju odnosa i razvoja mira, dodala je Kosor, naglasivši da RH nastavlja zajedno sa svojim partnerima u NATO-u i Europi podupirati euroatlantske napore Srbije i regije. Ratko Mladić jedan je od najvećih zločinaca i krvnika, a očekujemo da će i Hadžić stati pred lice pravde, zaključila je Kosor.

Povodom uhićenja Ratka Mladića oglasio se i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji se trenutno nalazi u službenom posjetu Estoniji.

'Ovo je trenutak kad se ponovno moramo sjetiti svih žrtava koje se stavljaju na teret Ratku Mladiću. U prvom redu mislim na žrtve Srebrenice, ali i na sve druge žrtve širom Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a tu posebno mislim na žrtve zločina u Škabrnji', stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

U svojoj pisanoj izjavi Josipović je istaknuo da je Mladićevo uhićenje važan događaj za međunarodnu pravdu te očekuje da će o njegovoj krivnji i kazni na pravedan način odlučiti Međunarodni kazneni sud u Haagu.

Ocijenio je da je uhićenje Ratka Mladića vrlo važno za budući međunarodni položaj Srbije i za njenu integraciju u Europsku uniju. 'Današnje uhićenje od iznimne je važnosti za odnose u regiji, posebno kad je riječ o odnosima Srbije i BiH, ali i za odnose Srbije sa svim zemljama u regiji, kao i za odnose Srbije i Hrvatske', zaključio je Josipović.