STUP SRAMA

Nakon ljeta doznat ćemo koja je hrvatska bolnica - 'bolnica smrti'

25.04.2014 u 16:37

Bionic
Reading

Jasni kriteriji, bodovi i sukladno tome prihodi – HZZO uvodi praćenje uspješnosti kvalitete bolnica. Bolji će dobivati više novca, lošiji manje. Šef HZZO-a vjeruje kako će ovom mjerom trgnuti bolnice te potaknuti pozitivnu kompetenciju među liječnicima

Bolnice će kvartalno morati dostavljati podatke o udjelu zdravstvenog osoblja, broju zaposlenih po krevetu, popunjenosti postelja, ali i o kvaliteti usluga, što pak uključuje broj smrtnosti u bolnicama, duljinu boravaka pacijenta i slično.

'Očekujem da će se bolnice trgnuti i nakon ljeta imat ćemo prve rezultate', istaknuo je prvi čovjek HZZO-a Siniša Varga

Upravo činjenica da će rezultati biti javno objavljeni trebala bi natjerati ravnatelje bolnica da troškove svedu u realne okvire, a istovremeno dignu kvalitetu. Naime, nitko ne bi volio vidjeti svoje ime i ime svoje bolnice na naslovnicama novina kao najgore u Hrvatskoj.

Spomenuo je bolnicu u Velikoj Britaniji koja je nakon postupka vrednovanja ocijenjena najgorom.

'Mediji su je nazivali bolnicom smrti. No nakon dvije godine smanjena je smrtnost, i to samo zato što je podatak javno objavljen', smatra Varga. Uz to riječ je o još jednom koraku prema akreditiranju i certificiranju bolnica.

'Pacijenti moraju znati gdje mogu dobiti bolju uslugu. Sukladno tome oni koji je budu nudili dobit će više sredstava. Bitno je koliko se i kako radi, nema više uravnilovke', istaknuo je Varga.

Sami liječnici za sada se ne moraju brinuti jer o bodovima bolnica neće ovisiti i njihova primanja, s obzirom da HZZO više ne sudjeluje u pregovorima oko kolektivnog ugovora.

Limiti bolnicama

Na Upravnom vijeću HZZO-a odlučeno je danas i o financiranju pripravničkog staža za 34 doktora medicine, sto stomatologa, 67 magistara farmacije i 15 magistara biokemije. Uz to su produljeni limiti bolnicama do 30. lipnja kada se očekuje restrukturiranje, ali i izlazak HZZO-a iz državne riznice.  Podsjetimo, ranije su pak bolnički limiti rebalansom proračuna smanjeni za 288 milijuna kuna.

Suradnja s Ostojićem je dobra

Varga se na traženje novinara osvrnuo na zahtjev Rajka Ostojića, ministra zdravlja, za promjenom novog pravilnika o ortopedskim pomagalima čijim je stupanjem na snagu ukinuto financiranje baterija za slušne aparate. 'Ministar postupa sukladno ministarskim ovlastima, mi smo njegov zahtjev uputili stručnom povjerenstvu koje radi autonomno i ono će donijeti odluku', istaknuo je Varga. Ostojić je nakon medijskog pritiska tražio da HZZO ipak financira baterije, ali samo za djecu. Varga pak kaže kako je odnos s Ostojićem korektan te kako ponekad dolazi do razmimoilaženja, čega ima u svakom poslu.