PROJEKT STOLJEĆA

Nakon kopnenog, Ukrajina gradi i morski zid prema Rusiji

11.11.2015 u 12:00

Bionic
Reading

Početkom ove godine najavljena je izgradnja zida kojim bi se Ukrajina zaštitila od mogućih ruskih prijetnji, poučena zauzimanjem Krima i istočnih dijelova zemlje, a iako on zasad nije zaživio, službeni Kijev donio je odluku i o izgradnji morskog zida duž obale Azovskog mora

O ovom ‘projektu stoljeća’ ukrajinsku javnost je izvijestio glasnogovornik državne uprave za granice Oleh Slobodjan, naglasivši da će izgradnja započeti u lučkom gradu Mariupolju te da će se pomorski obrambeni zid sastojati od niza utvrđenih građevina.

Izgradnju 'morskog zida', kazao je Slobodjan, odobrila je ukrajinska vlada te će on služiti kao sustav za motrenje i rano upozoravanje o mogućim ruskim napadima s mora.

Pored toga, glasnogovornik je istaknuo da će zid poslužiti kao prepreka napadačima ‘dok ne stigne glavnina ukrajinskih snaga’.

Zasad još uvijek nije poznato koliko će ovaj projekt stajati te kada bi točno trebala početi i završiti njegova realizacija.

Podsjetimo, ranije ove godine ukrajinske vlasti su odobrile izgradnju zaštitnog zida duž kopnene granice s Rusijom. Prema planu, zid bi trebao biti omeđen protutenkovskim rovovima i dodatnim graničarskim postajama.

Projekt koji je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk najprije predstavio imenom ‘Zid’, preimenovavši ga kasnije u ‘Europski bedem’, dok se danas naziva ‘Crta dostojanstva’, vrijedan je 200 milijuna dolara, a planiran je tako da štiti Ukrajinu duž svih 2.000 kilometara granice s Rusijom.

Prema zamislima projektanata, pred samim zidom od bodljikave žice nalazili bi se četiri metara široki i dva metra duboki protutenkovski rovovi, uz čitavu mrežu 17-metarskih osmatračnica, graničnih postaja, skladišta za oružje te vojarni u kojima bi se nalazile posebne granične postrojbe.

Budući da se fortifikacijski sustav nalazi na području prepunom privatnih vrtova, ukrajinske vlasti već su osigurale novac kojim će isplatiti njihove vlasnike.