preplavljene ulice

Nakon komaraca Osijek se brani od najezde žohara

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 06.07.2019 08:55
  • Objavljeno 06.07.2019 u 08:55
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Poznata osječka boljka ponovno je aktualna. Nakon komaraca grad su ponovno okupirali žohari, kukci koje je u predvečerje moguće vidjeti u gotovo svim ulicama. Posebno je kritično u Europskoj aveniji gdje se u predvečerje gotovo ne može hodati na potezu od Fine do zgrade glavne Pošte. Stručnjaci se slažu da je grad posljednjih godina okupirala nova vrsta, umjesto malih žutih njemačkih žohara grad je pun crnih američkih

Poznato je to i Zlatku Latinoviću, direktoru Cosmosola, koji kaže da ih građani nerijetko zovu zbog dezinsekcije, no svjestan je da bi poziva bilo i više da ima suglasnosti između suvlasnika u zgradama, budući da se taj posao obavlja preko upravitelja, piše Glas Slavonije.

'Moram naglasiti najprije da je metla "majka" i da treba prvo počistiti sve smeće, pa će i žohara biti manje. Problem je i što su podrumski prostori vlažni, brojne površine doslovce su trule, što je idealno za razmnožavanje žohara. Osim toga, mnogo je napuštenih prostora i dezinsekciju nema tko platiti', zaključuje Latinović, savjetujući građanima da doista najprije počiste sve nečistoće u prostoru gdje se eventualno mogu skupljati žohari.

Također, uputno je preventivno staviti i mrežice na prozore kako ne bi ulazili unutar objekta. Kad su u pitanju ulice, tu je pak problem dostupne hrane što iz kućanstava, a što iz brojnih lokala, poput fast foodova, pekarnica, pa i kafića, a to pogoduje razmnožavanju žohara.

Uz devastirane i napuštene objekte te također devastirane i kanalizacijske cijevi koje su žoharima dom, nije niti za čuditi, slažu se stručnjaci, što ih je toliko ne samo u središtu grada, nego i u drugim dijelovima grada. Stoga je uputno pozvati tvrtke za dezinsekciju, no prethodno treba očistiti podrume i svakako izvaditi sve prehrambene namirnice u staklenkama. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!