regionalni #METOO ide dalje

Nakon glumica i studentice! Četiri prijave protiv profesora na Filozofskom fakultetu: Dvije za seksualno uznemiravanje optužile istog profesora

23.01.2021 u 20:56

Bionic
Reading

Lavina priznanja o seksualnom zlostavljanju diljem Hrvatske, ali i regije - potaknula je i studentice Filozofskog fakulteta u Zagrebu da prijave svoja iskustva.

Njih četiri prijavile su tri različita profesora, a jednom od njih je trenutačno ograničen pristup nastavi. Čelni čovjek Filozofskog tvrdi da o tome nije imao ranija saznanja, već da je o svemu doznao - iz medija.

Najprije su progovorile glumice, a potom i studentice.

Uvijek me bilo strah da netko ne otkrije da moj profesor, kod kojeg tjedno slušam predavanja, šalje seksualno aludirajuće poruke. Također me bilo strah da ako ne udovoljim njegovim porukama da ću dobiti lošu ocjenu ili još gore pasti kolegij. Profesor i dalje predaje.

...najdraža replika bila mu je "Znaš da moraš biti sa mnom dobra ako se hoćeš zaposliti u Muzeju?"

Uz svjedočanstava na stranici Nisam tražila, na Filozofski Fakultet stigle su četiri prijave za seksualno uznemiravanje.

"Znači, trenutno imamo četiri prijave za tri profesora. Stvar je u tome da svi profesori trenutno rade. Jedino je situacija malo drukčija kod ovog profesora koji ima dvije prijave. Njemu je trenutno ograničen pristup nastavi i ograničeni su mu komunikacijski putevi prema studenticama. Radi se uglavnom o verbalnom uznemiravanju, to je sve što mogu reći", kaže studentska pravobraniteljica Filozofskof fakulteta Norma Trkovnik za RTL.

Da je vrijeme da se prekine šutnja, poručuje i Studentski zbor Filozofskog pa poziva kolege koji su imali slična iskustva - da im se jave:

"Mi kao Zbor želimo napraviti neku opciju radne skupine, odnosno nešto što je napravljeno recimo na Akademiji dramskih umjetnosti. No, to su još zapravo pitanja koje moramo riješiti sa Upravom, odnosno moramo prvo kontaktirati Upravu faksa", jasno će predstavnica Studentskog zbora Irma Jakić.

Sam čelnik te institucije - o ovim je prijavama doznao iz medija:

"Jučer sam bio na Fakultetu do pola 5, nikakav kontakt ja nisam imao na tu temu s nikim. Ako postoji takav oblik ponašanja, on je neprihvatljiv na Sveučilištu i naravno ako je bilo tko, bilo od studenata, bilo od zaposlenika tako nešto doživio, neka se slobodno obrati Upravi fakulteta", kaže obnašatelj dužnosti dekana Filozofskog fakulteta Miljenko Šimpraga.

A da bi studenti već na upisu trebali znati kome prijaviti slučaj, smatra predsjednica Saborskog odbora za ravnopravnost spolova i profesorica na Filozofskom:

"Ne samo da bi se time njima omogućilo da lakše prijave potencijalne slučajeve spolnog uznemiravanja, nego bi se i sve te uznemiravatelje obeshrabrilo u njihovoj namjeri, jednom kad vide da su studenti upoznati sa svojim pravima i da imaju pravo obratiti se i konkretnoj osobi i da će se takve stvari i procesuirati", poručuje saborska zastupnica Marija Selak Raspudić.

Na temu spolnog uznemiravanja na fakultetima najavila je i sazivanje tematske sjednice u Saboru, a idući tjedan i studenti Filozofskog svoje će prijedloge predstaviti Upravi fakulteta.

Dekanica ADU Perković Gamulin za HTV: Većina prijava odnosi se na bivše studentice

Dekanica Akademije dramske umjetnosti Franka Perković Gamulin kazala je u Dnevniku HTV-a kako ima ažurne podatke, te se radi o 24 prijave od kojih je osam potpisano, a šesnaest je anonimnih.

Poručila je da se prijave odnose na sadašnje ili bivše zaposlenika, te vanjske suradnike Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Naglasila je da te prijave obuhvaćaju razdoblje od kraja 1990. do 2019. godine.

Istaknula je da je manji dio prijava došlo od sadašnjih studentica ili studenta, a veći dio se odnosi na bivše studentice ili studente, koji su se ohrabrili istupiti. Kazala je kako je većina prijavljenih profesora između 50 i 55 godina starosti.

Dekanica Akademije dramske umjetnosti naglasila je da su se zlostavljanja događala i izvan Akademije. 'Najteža zlostavljanja događala su se po principu jedan na jedan. Iako je ponekad i bilo svjedoka', rekla je.

Dodala je da nije pravnica te da ne može raditi klasifikaciju samih zlostavljanja, ali je naglasila kako nije bilo riječi o činu silovanja. Istaknula je da će se ipak neke prijave moći klasificirati kao kaznena djela.